Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht donderdag 25 november

De beelden uit het nieuws van donderdag 25 november. Bewerking: DVHN

Legien en Thijs, drukte bij de kappers, stroomstoring op het chemiepark, de meest lamlendige criminelen van Emmen en de grote vraag: welke nieuwe maatregelen komen er. Lees hier wat je vandaag (mogelijk) hebt gemist.

Chemiepark zonder stroom

Het chemiepark in Delfzijl zat vandaag een paar uur zonder stroom. De noodstroomvoorziening is niet sterk genoeg om meerdere fabrieken draaiende te houden, waardoor dus vrijwel alle bedrijven op het park plat kwamen te liggen. Rond half 2 's middags was de stroom terug en begonnen de fabrieken weer langzaam te draaien.

Ondertussen zaten ook 542 huishoudens in de omgeving van Appingedam, Loppersum en Zeerijp lang zonder stroom. Maar van een relatie met de storing op het chemiepark was volgens netbeheerder Enexis geen sprake.

Lees hier al het nieuws uit Groningen . Bijvoorbeeld het verhaal over de uitspraak in de zaak tegen de vastgoedbroers Ali en Bekir Kaynar.

To lockdown or not to lockdown?

Dat de maatregelen rond corona aangescherpt gaan worden, ligt er heel dik bovenop. De grote vraag is: hoe zwaar wordt de lockdown? Het OMT adviseert het kabinet om de scholen in ieder geval open te houden. Maar de kans is reëel dat de kappers en de horeca eerder dicht moeten gaan. Vandaar dat het vandaag al storm loopt bij de kappers.

Winkeliers zien de bui ook al hangen. Ze lobbyen bij het kabinet voor een intelligente lockdown. Want een volledige lockdown, waarbij alle niet-essentiële winkels de deuren moeten sluiten, zou de sector honderden miljoenen euro's kosten. Het OMT-advies biedt weinig hoop: alle niet-essentiële sectoren moeten volgens de experts dicht van 5 uur ’s middags tot 5 uur ’s ochtends.

Amateurcriminelen op vrije voeten

Drie mannen (waarvan twee uit Emmen) zouden, met anderen, hebben geprobeerd tientallen kilo’s cocaïne vanuit Brazilië naar Nederland te smokkelen. De rechtbank heeft besloten dat ze, in afwachting van de behandeling van de strafzaak, niet in de gevangenis hoeven te blijven. Saillant detail: een van de advocaten kwalificeerde de club als de ‘meest lamlendige criminele organisatie ooit’ .

Meer nieuws uit Drenthe is hier te lezen: klik klik klik. Wil je bijvoorbeeld weten of ze wild op de landingsbaan van vliegveld Eelde nou wel of niet af mogen schieten?

Bioscooptips voor het weekend

Welke nieuwe films zijn er deze week te zien. En belangrijker: welke zijn nou de moeite waard? Onze cultuurverslaggevers geven hun kritisch oordeel.

Ook lezen over theater en muziek (en alle andere vormen van cultuur)? Klik hier voor onze cultuurpagina . Met vandaag het verhaal over 's lands eerste tentoonstelling over het werk van kunstenaar (en graffititagger) JR, straks te zien in het Groninger Museum.

Nu olie, straks ook Griekse yoghurt uit Hoogeveen

In het economische nieuws van vandaag: na jaren modderen en negatieve berichten heeft bedrijventerrein Riegmeer in Hoogeveen de wind in de zeilen. Een tweede bedrijf meldt zich voor vestiging: het Griekse zuivelbedrijf Fage. Eerder beet Fieten Olie (bekend van de goedkope tankstations) het spits af.

Onze economieredacteuren zitten bovenop het financiële en economische nieuws. Lees de verhalen hier.

Coronanieuws en cijfers: zo gaat het in jouw gemeente

Geen nieuw record aantal coronagevallen vandaag. Landelijk kwamen er 22.274 bij. Het RIVM noteerde 452 nieuwe coronabesmettingen in Groningen en 476 in Drenthe. Bekijk hier de cijfers in jouw gemeente .

De cijfers over het aantal ziekenhuisopnames stijgen ook verder. En hoewel Drenthe en Groningen het relatief goed doen (het aantal besmettingen per 10.000 inwoners is hier het laagst van heel Nederland), kleurt Nederland nog steeds donkerrood op de Europese coronakaart.

Al het coronanieuws lezen, bijvoorbeeld over de dreigende afschaling van de acute zorg ? Je vindt het in ons dossier .

Hoe is het om correspondent te zijn in het Midden-Oosten?

Journalist Ana van Es (36) was de afgelopen jaren correspondent Midden-Oosten voor de Volkskrant. Moedig? ‘Wat een kolder. Het was echt tof. Je kiest er zelf voor om naar oorlogsgebieden te gaan’.

De laatste aflevering

Op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen schrijft verslaggever Rosa Timmer de laatste aflevering van de serie over seksueel geweld. Legien Warsosemito-Schenk (45) uit Amsterdam werd als kind verkracht, maar dit hield zij jarenlang geheim. Tot haar huwelijk op de klippen dreigde te lopen.

Verder in het nieuws

Tip van de redactie

Elf voetbalclubs in Groningen kregen elk een boete van 1400 euro, omdat ze in de kantine een biertje verkochten aan twee minderjarigen. Dat bleken twee 17-jarige mystery guests van de gemeente Groningen. Mag dat eigenlijk wel, minderjarigen een strafbaar feit laten plegen?

Meer nieuws uit jouw woonplaats? Ga naar dvhn.nl/mijn-nieuws

Nieuws

Meest gelezen

menu