Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht maandag 21 februari

Dagoverzicht maandag 21 februari

Omgewaaide bomen, een roekenbloedbad, medailles 'uit Groningen' en de man die zijn hondje uit de gracht wilde redden. Lees hier wat je (mogelijk) gemist hebt vandaag.

Waterpeil uitzonderlijk hoog

Een gigantische hoeveelheid regen is dit weekend over ons uitgestort. Waterschappen zijn volop bezig om wateroverlast tegen te gaan. „De afgelopen 24 uur is in ons gebied 40 millimeter regen gevallen”, zegt Arjan Heugens van Waterschap Hunze en Aa’s.

„Als je berekent dat 1 millimeter regenval ongeveer 1 liter per vierkante meter betekent, snap je dat dit om enorme hoeveelheden gaat. Dat komt maar eens in de twintig jaar voor. Een uitzonderlijke situatie dus.”

Bloedbad onder roeken

Storm Franklin heeft een bloedbad aangericht onder roeken in Groningen . Zondagavond waaide de slaapboom van een roekenkolonie om aan de Helperzoom Groningen-Zuid. Honderd roeken zijn daarbij om het leven gekomen.

Voor de medewerkers van de dierenambulance was het opruimen van zoveel dode en gewonde vogels bij één oproep volgens de woordvoerder ‘een traumatische ervaring’. ,,Dit heb ik in 13 jaar bij de Dierenambulance niet meegemaakt.’’

Al het nieuws uit Groningen? Dat vind je hier

Mondkapjesverwarring

Moeten ze nou wel of niet op? En waar? De meeste mensen zijn op de hoogte van de mondkapjesregel, maar sommigen kunnen het niet meer bijhouden of willen niet meer.

In veel publieke binnenruimten moeten nog de hele week mondkapjes worden gedragen. Dat weet lang niet iedereen .

Gratis stroom of wegwaaiende wieken?

Storm Eunice zal de groene stroomproductie van windturbines hebben opgestuwd. En de staart van Franklin maandag net zo. Maar hoe werkt het eigenlijk als wind zo krachtig wordt?

Hoe harder de wind, hoe beter? Niet altijd, aldus Elzo Springer, woordvoerder van windpark Drentse Monden en Oostermoer. Zo rond windkracht 10 zetten windturbines in de Veenkoloniën zichzelf stil.

Meer nieuws uit Drenthe? Je kunt hier verder lezen

Groningse medailles

Groningen neemt de derde plek in van steden en dorpen die historisch gezien de meeste Nederlandse Olympische medailles hebben voortgebracht tijdens de Winterspelen.

In totaal zijn zeven medailles ‘naar Groningen’ gegaan: drie gouden, één zilveren en drie bronzen medailles, gewonnen door Suzanne Schulting en Gerard Kemkers.

Lees je graag sportnieuws? Klik dan hier .

Corona in Drenthe en Groningen

Het RIVM noteerde over het afgelopen etmaal 1506 nieuwe coronabesmettingen in Groningen en 1597 in Drenthe. Landelijk werden 35.989 nieuwe besmettingen geregistreerd. De cijfers in jouw gemeente check je hier .

Het laatste coronanieuws? Bekijk hier ons dossier.

Verder in het nieuws

Aanrader van de redactie

De winter van 1978-1979 was een van de zwaarste van de twintigste eeuw en door de afwisseling (strenge) vorst en dooi ook een erg wispelturige. Buitengewone sneeuwval en sneeuwjacht sloten grote delen van Drenthe dagenlang van de buitenwereld af in februari. Het openbare leven kwam dagenlang vrijwel tot stilstand.

In de nieuwe serie ‘Deze week in...’ blikken we terug op historische gebeurtenissen of belangrijke nieuwsberichten in Drenthe. Wat speelde er rond deze tijd van het jaar, zoveel jaar geleden? Deze keer dus die barre winter van 1979 .

Wil je meer nieuwsbrieven ontvangen? Kijk dan hier en meld je met één klik aan!

Nieuws

Meest gelezen

menu