Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht maandag 28 februari

Dagoverzicht maandag 28 februari.

De hyperloop in Veendam, de Groninger die halsoverkop in zijn Daihatsu Cuore naar Oekraïne vertrok, Police-gitarist Andy Summers en Sywert van Lienden. Lees hier wat je (mogelijk) gemist hebt vandaag.

Halsoverkop naar Oekraïne

Eten, drinken, wat dekens, extra jassen, zijn gitaar, pinpas en contant geld. Het is alles wat Gideon Barak bij zich heeft. Hij vertrok zondag aan het begin van de middag en kwam afgelopen nacht aan bij de grens met Oekraïne . ,,Ik ben doorgereden tot waar de politie en de militairen stonden. Daar heb ik mij gemeld."

Iedereen heeft een mening over de oorlog in Oekraïne, vindt Barak, maar niemand doet wat. Daarom is de 46-jarige Groninger zondagmiddag halsoverkop vertrokken in zijn Daihatsu Cuore om vluchtelingen te helpen die de oversteek maken naar Polen. Bij de grens kreeg hij de vraag: ‘vechten of helpen?’

Hyperloop begint met testen in Veendam

European Hyperloop Center (EHC) wil een testbaan van ruim 400 meter bouwen in Veendam . In de aanloop naar het testcentrum in Meerstad wil EHC in Veendam de hyperloop testen bij snelheden van 100 kilometer per uur.

De testbaan in Veendam komt te liggen bij de railterminal aan de Spoorhavenweg. De gemeente Veendam is akkoord. ,,Het plan past binnen de bestemming voor het gebied’’, zegt wethouder Henk Jan Schmaal.

Meer nieuws uit Groningen is hier te vinden .

Verdachte aangehouden voor steekpartij

De verdachte die zondagochtend bij het Boomkroonpad bij Drouwen bij een steekincident betrokken zou zijn is een 46-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze . Een jong kind raakte daarbij ernstig gewond.

Het steekincident vond zondagochtend even voor elf uur plaats op de parkeerplaats bij het populaire Boomkroonpad bij Drouwen. Het slachtoffer is minderjarig en werd zondag zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

Het laatste nieuws uit Drenthe is hier te lezen.

'Met kernwapens zet Poetin de boel op scherp'

,,Het is onvoorstelbaar dat Poetin dreigt met de inzet van kernwapens. Daar zinspeelde hij vorige week ook al op. Hij zei: als derden zich met het conflict bemoeien, dan zouden zij iets meemaken dat ze nooit eerder hadden meegemaakt. Iedereen begreep wat hij daarmee bedoelde."

Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Russische Geschiedenis en Politiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, geeft elke dag zijn commentaar op de oorlog in Oekraïne in DVHN. Lees hier de aflevering van vandaag .

Police-gitarist Andy Summers (79) komt naar Groningen

Gitarist Andy Summers komt naar Groningen . De gitarist van The Police speelt op 30 september in de kleine zaal van de Oosterpoort, als onderdeel van een solotournee door ons land.

Ook voordat hij doorbrak met The Police trad Summers al in de Oosterpoort op. In 1975 - hetzelfde jaar als waarin hij werd genoemd als mogelijke opvolger van Mick Taylor in de Rolling Stones - trad de gitarist toe tot de band van de Engelse singer-songwriter Kevin Coyne. Die deed in dat jaar tweemaal Groningen aan: op 20 maart 1975 in de Oosterpoort en op 17 augustus in het Sterrebos.

Het hele cultuuraanbod zien en lezen? Check ons online cultuurkatern .

Zware tegenslag voor Jan Hoekstra

Jan Hoekstra is waarschijnlijk voor een half jaar uitgeschakeld. De 23-jarige doelman van FC Groningen heeft een zware schouderblessure opgelopen tijdens de warming up van de oefenwedstrijd tegen De Graafschap (3-2 nederlaag).

De doelman uit Hoogezand had al eerder last van zijn schouder. Tijdens zijn debuutwedstrijd in het betaalde voetbal tegen Jong Ajax in 2020 moest hij al na een kwartier worden gewisseld. Tegelijkertijd zit er ook goed nieuws in de pijpleiding voor de keeper.

Meer sportnieuws? Kijk dan eens hier .

Wit-Rusland verbreekt de stedenband met Coevorden

Brest in Belarus (Wit-Rusland) blijkt vorige maand zelf de stedenband met Coevorden te hebben opgeschort. Het stadsbestuur zegt de band niet langer gebruikt te willen zien worden als dekmantel voor politieke acties vanuit Coevorden .

Begon de stedenband meer dan twintig jaar geleden vooral vanuit economische overwegingen, sinds de frauduleus verlopen verkiezingen in zomer 2020 is de connectie wat Coevorden betreft er alleen nog om humanitaire redenen. Afgelopen november stuurden raadsleden nog kaarten om politieke gevangenen in Belarus te ondersteunen. Dat soort acties wil Brest niet meer, reden om de band te bevriezen.

Verder in het nieuws

Aanrader van de redactie

Waar zijn we tegenwoordig zonder internet? Alles en iedereen valt te traceren. Hoe anders is dat in 1972, wanneer op 28 februari op de redactie van  Nieuwsblad van het Noorden  in Assen een man aanklopt die zich voordoet als de bekende Oost-Duitse voetballer Peter Ducke.

Hij informeert op de redactie naar adressen van voetbalclubs uit de eredivisie. De redactieleden zijn behulpzaam en bellen de KNVB. ‘Ducke’ neemt contact op met FC Twente. Hij mag komen proefdraaien. Niet heel bijzonder, zou je in eerste instantie denken. Totdat een dag later bekend wordt dat een man met eenzelfde signalement zich bij ijshockeyclub GIJS in Groningen heeft voorgedaan als de bekende Oost-Duitse ijshockeyster Jurgen Scholz.

In de nieuwe serie ‘Deze week in...’ blikken we terug op historische gebeurtenissen of belangrijke nieuwsberichten in Drenthe. Wat speelde er rond deze tijd van het jaar, zoveel jaar geleden? Deze keer: een oplichter uit Duitsland die zich in 1972 voordeed als de bekende Oost-Duitse voetballer Peter Ducke én als ijshockeyster Jurgen Scholz.

Nieuws

menu