Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht vrijdag 15 april

Dagoverzicht vrijdag 15 april

Drones die de gevangenismuur omzeilen, onbetaalbare koopwoningen zonder een tekort aan huizen, kortere schoolvakanties in de zomer en Emmen dendert door richting de Eredivisie. Lees hier wat je (mogelijk) gemist hebt vandaag.

Waarom zijn koopwoningen bijna onbetaalbaar geworden?

De huizenprijzen stijgen in Nederland veel harder dan gemiddeld in de Europese Unie. Komt dat vooral doordat er te weinig woningen zijn? Nee, zo blijkt uit een analyse van het CBS en het Kadaster.

Van 1995 tot 2008 gingen de huizenprijzen in Nederland onafgebroken omhoog. Tijdens de economische crisis stortte de markt in, maar na het dieptepunt in 2013 kwam het herstel. In acht jaar tijd steeg de gemiddelde koopsom van 213.000 euro naar 387.000 euro.

Weten waarom? Klik hier maar .

Meer lezen over de economie? Dat kan met één klik .

Schoolvakanties in de zomer worden korter, kerst langer

Het idee is om de kerstvakantie van volgend schooljaar met een week te verlengen en de zomervakantie van 2023 een week korter te maken, zo schrijven ministers Dennis Wiersma en Robbert Dijkgraaf in een notitie aan de Tweede Kamer. Mogelijk kunnen die nieuwe vakantiedata ook gaan gelden voor de schooljaren erna, aldus het kabinet.

Het plan is onderdeel van de langetermijnaanpak van Covid-19 in het onderwijs. Door nu al andere vakantiedata te bepalen , moet worden voorkomen dat scholen langere tijd dichtgaan in het geval dat een nieuwe, gevaarlijke coronavariant de kop opsteekt.

Zo zwaaien supporters de spelersbus van FC Emmen uit

Weet FC Emmen vrijdagavond promotie naar de eredivisie veilig te stellen? Dan moet er gewonnen worden van FC Dordrecht. De bus vertrok om 14.00 uur vanuit Emmen.

Het leeft enorm: de terugkeer van FC Emmen naar de eredivisie. Dan moet er vanavond nog wel even worden gewonnen van FC Dordrecht. Supporters zijn massaal uitgerukt om de spelers en staf succes te wensen.

Video én foto’s zien? Klikkerdeklikk

Meer Emmen meer beter? Dat hebben we voor je .

‘Och, jongen. Ik word ziek zonder bloemen’

De Bloemenjaarmarkt is terug in de binnenstad van Groningen. Een lust voor het oog, die kleurenpracht. Wie houdt er nou niet van bloemen?

,,Kijk toch eens wat ik hier heb, prachtig toch?’’ Het is een paar minuten over acht in de ochtend als Florine Larkens-Kumanajaré uit Zuidlaren vier potjes met Spaanse Margrietjes afrekent. Ze gaan in een plastic tasje in de rechterhand. In haar linkerhand een linnentas met vetplanten. Een tweede linnentas bungelt, nog leeg, om haar linkerarm.

Zelf die bloemen zien ? Dat kan!

Of wil je juist meer weten over Groningen? Klik dan hier .

Prijs gasfles voor kampeerders explodeert

Koken en verwarmen tijdens een kampeertrip dit paasweekeinde of in de meivakantie is een stuk duurder geworden. De prijs van een gasfles voor camper, tent of caravan is met 50 tot 70 procent gestegen.

Het eigen merk 5 kilogram fles kostte in de Kampeerhal Roden vorig jaar nog 10 euro, nu is dat 16,99. ,,Ja, dat is 70 procent meer”, weet Van Dijk. ,, Maar als je als kampeerder op vakantie gaat , reis je soms duizenden kilometers. Ik denk dat de zorgen over de gestegen benzine- en dieselprijzen groter zijn.”

Drones droppen smokkelwaar over bajesmuur

Steeds vaker laten gedetineerden illegale spullen als drugs en telefoons in de gevangenis per drone ‘thuisbezorgen’.

Plaatsvervangend directeur van de gevangenis in Veenhuizen Ingmar Klooster krijgt hiervan almaar meer meldingen. Niet alleen in de Drentse bajes, maar ook in Ter Apel, Leeuwarden en andere pi’s in Nederland. ,,Dit gebeurt vaak, daar maken we ons natuurlijk zorgen om.’’

Vooralsnog gaat het om zaken als drugs, anabolen en telefoons . ,, Maar de grote angst is dat je met een drone ook een wapen naar binnen zou kunnen brengen.’’

Wil je hier een beeld bij ? Dat hebben we.

Verder in het nieuws

Aanrader van de redactie

Tommy Guerrero is een pionier van het skateboarden. Hij groeide op met beroemdheden als Tony Hawk, maar joeg daarnaast altijd zijn passie voor muziek na. Op 23 april laat hij zijn soepele gitaarrifs horen in Huize Maas in Groningen.

Wat doe je als je als jochie opgroeit in Californië in de wilde jaren 70? Dan leer je skateboarden, gitaar spelen en golfsurfen. Die eerste twee, daar blinkt Tommy Guerrero in uit. Met het surfen wilde het altijd wat minder vlotten. Toch straalt hij het coole hippie-gevoel uit in alles wat hij doet.

Zo ook in zijn golvende gitaarspel; nieuwsgierig? Lees hier meer .

Tommy Guerrero staat op zaterdag 23 april om 20:30 uur in Huize Maas, Groningen.

Meer nieuws uit jouw woonplaats? Ga naar dvhn.nl/mijn-nieuws

Nieuws

menu