Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht vrijdag 15 oktober

Dagoverzicht 15 oktober 2021

De Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, vindt dat de NAM inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen moet compenseren. Verder in het nieuws vandaag: een sadistische plant in Assen ontdekt, ondernemers vrezen voor een verkeersinfarct in Groningen en vaccins blijken ook de overdracht van het coronavirus te beperken.

NAM moet betalen vindt de rechter

,,Een unieke uitspraak. De NAM moet nu wel met de portemonnee op tafel komen”, zei advocaat Pieter Huitema. Inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen hebben recht op een vergoeding van 2500 euro van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor verpest woongenot en hinder en overlast door aardbevingen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag besloten .

Nog meer nieuws uit Groningen lezen? Klik dan hier!

Sadistische plant ontdekt in Assen

Gelukkig zitten ambtenaren van de gemeente Assen niet de hele dag achter hun bureau. Irene van der Beek en Johan Wessel liepen enige tijd geleden door een bosje bij nieuwbouwlocatie Kloosterakker toen Wessel een Gevlekte Aronskelk ontdekte. Een voor Nederland zeldzame (en sadistische) plant. „Johan is een echte plantenkenner”, vertelt Van der Beek. „Hij weet dat die plant voor Nederland wel bijzonder is.”

Wie stal de ligfiets van Laura Klok?

,,Wie steelt er nu een ligfiets van iemand die niet zonder kan. Dat is toch schandalig!” Michel van Essen kan er niet over uit en wist wat hem te doen stond. Hij startte de crowdfundactie ‘Fiets voor Laura Klok’ voor de 46-jarige Hoogeveense, die hij al heel lang kent . De reacties en donaties stroomden binnen. „Deze doorzetter en powervrouw verdient een nieuwe fiets.”

Klik hier voor meer nieuws uit Drenthe.

Zorgen over mega-afsluiting Groningen

Tussen 11 februari en 9 mei 2022 is de ringweg rond Groningen dertien weken achter elkaar gestremd. Dat gebeurt afwisselend op of bij het Julianaplein en soms tegelijk. De afsluitingen hebben voor de rest van de stad grote gevolgen als weggebruikers sluipwegen zoeken, zo is de vrees van ondernemers in de binnenstad. Inwoners en bedrijven in de hele stad worden opgeroepen om de auto die periode zoveel mogelijk te laten staan.

Wie stichtte brand bij Grietje Buitenga?

Heeft iemand het op mij gemunt? Die vraag spookt door het hoofd van Grietje Buitenga (69) uit Assen. Bij haar huis werd maandagnacht brand gesticht en de dader(s) blokkeerden de voordeur met een bankje. Politie spreekt van poging tot moord . ,,Als ze me moeten hebben, krijgen ze me toch wel. Daar kunnen ook tien sloten bij de voordeur niet tegenop.”

Vaccins beschermen ook tegen overdracht corona

Coronavaccins beschermen tegen overdracht van de deltavariant van het virus, schrijft het RIVM op basis van onderzoek met data uit augustus en september van dit jaar . Volledig gevaccineerde mensen die toch besmet raken, dragen het virus 63 procent minder vaak over aan ongevaccineerde huisgenoten dan besmette mensen die niet waren gevaccineerd.

Al het coronanieuws check je in ons dossier .

Het geheim van Zweeloo

De vondst van de Prinses van Zweeloo in 1952 was vanwege grote hoeveelheid sieraden in haar graf een ware sensatie. Even verderop herbergt de grond mogelijk nog een schat. Want wat zit er in de loden kist onder het kerkkoor? Kerkrentmeester Gilbert Mulder hoopt dat dát geheim ooit ook wordt onthuld .

Lukkien verwacht ‘hell of a job’

Hoewel de stand op de ranglijst anders doet vermoeden, zal de wedstrijd tussen FC Emmen en TOP Oss (aftrap vanavond om 20.00 uur) volgens trainer Dick Lukkien een ‘hell of a job’ worden. Hij moet het bovendien stellen zonder één van zijn sterkhouders. ,,We moeten niet denken dat we dat varkentje zomaar even gaan wassen”, zegt Lukkien met het oog op het duel met de nummer zestien van de eerste divisie.

Lees hier meer sportnieuws .

Verder in het nieuws

Tip van de redactie

Het oude dierenpark van Emmen is verdwenen, maar dat geldt niet voor alles wat daar stond. Het ‘nieuwe’ Wildlands heeft een heus depot waar de overblijfselen liggen opgeslagen. Wij namen een kijkje in dit bijzondere hol vol skeletten, losse botten en andere ‘schatten’. ,,Alles wat hier ligt, is van dieren die in dierentuinen zijn geboren.”

Meer nieuws uit jouw woonplaats? Ga naar https://dvhn.nl/mijn-nieuws

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu