Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht woensdag 13 april

Dagoverzicht woensdag 13 april 2022

Live verslag van heftige rechtszaken, de Tweede Kamer kiest voor killerdrones, Assense ondernemers moeten plaatsmaken voor vluchtelingen en een paardentrainster uit Schipborg zit vast in Shanghai. Lees hier wat je (mogelijk) gemist hebt vandaag.

Hoe zit het met de kofferbakmoord?

Wie heeft de gewelddadige dood van de 31-jarige Ralf Meinema uit Klazienaveen op zijn geweten en waarom? Vandaag en morgen behandelt de rechtbank van Assen de zogeheten kofferbakmoord met hoofdverdachte Hans O. uit Emmen. Een overzicht van wat we tot dusver weten over de zaak rond de gewelddadige dood van het slachtoffer.

De strafzaak is live te volgen in ons liveblog, klik hier om elke update te lezen

Defensie moet bommen en raketten onder dronevliegtuigen hangen

Die toestellen zijn nu nog onbewapend. Vanwege de oorlog in Oekraïne moeten ze snel kunnen worden omgebouwd tot ’killerdrones’, vindt een Kamermeerderheid.

Nederland heeft sinds kort vier MQ-9 Reaper-drones. Met deze onbemande verkenningsvliegtuigen kan defensie vanuit de lucht informatie verzamelen. „De oorlog in Oekraïne laat zien dat bewapende drones het verschil kunnen maken”, zegt VVD-Kamerlid Peter Valstar.

Ondernemers moeten plaatsmaken voor vluchtelingen en voelen zich overvallen

Huurders van een bedrijfspand in Assen voelen zich overvallen door het besluit van vastgoedbedrijf Aprisco om de huren op korte termijn op te zeggen. Het pand aan de Lauwers is in beeld voor de opvang van 240 Oekraïners.

De huren worden per augustus opgezegd. De huuropzegging gaat voor 1 mei de deur uit, zodat Aprisco voldoet aan de opzegtermijn van drie maanden. Dat heeft het bedrijf maandag in een mail laten weten aan alle huurders.

De gemeente Assen meldde zich bij Aprisco met de vraag of het pand klaar gemaakt zou kunnen worden voor de opvang van vluchtelingen. Of de gemeente het contract ook gaat tekenen is nog maar de vraag .

Meer nieuws uit Drenthe? Hebben we! Kijk hier maar eens .

Paardentrainster uit Schipborg zit super strenge lockdown Shanghai uit in haar manege

Bij haar familie in Schipborg (618 inwoners) is corona gevoelsmatig verleden tijd. Hoe anders is dat in Mettine Bakker’s huidige woonplaats Shanghai (25 miljoen inwoners). De Chinese metropool zit er weer middenin, tijdens een verwoede poging van de autoriteiten om een omikronuitbraak in te dammen.

China hanteert het zero-covidbeleid, wat betekent dat (zelfs na 2,5 jaar pandemie) elke besmetting moet worden opgespoord zodat uitbraken in de kiem worden gesmoord.

Als Mettine Bakker uit Schipborg wat minder assertief was geweest, dan had ook zij opgesloten gezeten in haar flat . In plaats daarvan verkeert ze in opperbeste stemming.

De kassa rinkelt weer bij FC Groningen

De noordelijke club heeft overeenstemming bereikt met Club Brugge over een transfer van Bjorn Meijer.

Nadat biedingen van 3,5 en 4,5 miljoen waren afgewezen door FC Groningen, zijn beide clubs het eens geworden over een transfersom van 6 miljoen euro.

Een fors bedrag voor een speler met slechts 20 duels ervaring op het hoogste niveau , maar Club Brugge ziet in de 19-jarige Meijer, die dit seizoen zijn doorbraak heeft beleefd, de linksback van de toekomst. De Groninger gaat voor vijf jaar tekenen bij Brugge, waar Alfred Schreuder de trainer is.

Meer lezen over voetbal? Of liever ander sportnieuws? Klik dan hier .

Groningen heeft hoogste scooterdichtheid van Nederland

De meeste ongelukken overkomen fietsers, vooral 55-plussers op een e-bike. Zij lopen vaak ernstig (hersen)letsel op. Dat blijkt uit een recent onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL.

Waarom zou je dan, zoals de Groninger artsen bepleiten, een helmplicht willen voor snor- en bromscooter , die maar 25 kilometer per uur mag?

Internist Wouter Bierman van het UMCG in Groningen pleit al jaren voor een helmplicht; hij legt uit.

Een ode aan de eerste liefde

Dat is het thema van de 87ste Boekenweek die nog tot en met tweede paasdag duurt. In Forum Groningen droegen dinsdagavond zes schrijvers voor, rockte een duo en betoverde Sholeh Rezazadeh door met stille lippen te spreken.

De kop van Poetry Per Tutti is eraf en de gegeven minuten per optredende schrijver/dichter (m/v) zullen voorbij vliegen. Prima formule, zo bleek al tijdens die eerste editie twee jaar geleden. Ook nu wordt de vaart erin gehouden en is er voor de pak hem beet honderd bezoekers geen tijd om weg te dromen.

Het laatste nieuws uit Groningen lees je hier .

Verder in het nieuws

Aanrader van de redactie

Het kabinet wil geen doorstart van de Groninger gashandelsonderneming GasTerra, maar bekijkt of er een vergelijkbaar bedrijf moet komen dat zorg draagt voor de leveringszekerheid van gas.

Dat schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) in een brief aan de Tweede Kamer .

Vijlbrief schrijft dat in Europees verband wordt bekeken hoe afhankelijkheid van Russisch gas kan worden beperkt en tegelijkertijd de leveringszekerheid veilig kan worden gesteld.

Meer nieuws uit jouw woonplaats? Ga naar dvhn.nl/mijn-nieuws

Nieuws

menu