Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht woensdag 23 februari

Dagoverzicht woensdag 23 februari 2022

Uitbuiting in Papenvoort, spanningen in Oekraïne voelbaar in Groningen en treurnis in Wonderwereld Ter Apel. Lees hier het nieuwsoverzicht van vandaag.

Helse jaren in Drentse zorgboerderij

Voormalig directeur Willy B. van zorgboerderij De Vier Linden in Papenvoort moet van het gerechtshof strafrechtelijk worden vervolgd voor uitbuiting van een vrouwelijke cliënt. Het slachtoffer deed al in 2014 aangifte bij de politie. Lees hier wat de beschuldigingen zijn.

Zorgen om thuisland Oekraïne

De spanningen in het oosten van Oekraïne lopen steeds verder op. Oksana Lozynska, Yuliya Hilevych, en Yara Marusyk zijn van Oekraïnse afkomst en wonen al jaren in Groningen. Ze vertellen over de situatie in hun geboorteland. ‘Het geeft me nu al nare rillingen.’

Geen steun voor UMCG uit Meppel

Recent verstuurden elf Drentse gemeenten een brief op poten aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. Hun boodschap: sluit de kinderhartchirurgie in Groningen niet. Opvallende afwezige: Meppel. Lokale raadsleden zijn boos.

Meer nieuws en achtergronden uit Drenthe lezen? Dat kan hier. En Groningse verhalen vind je hier.

Nieuw in de cultuurbijlage: kinderboeken

Vanaf volgende week schrijft Jaap Friso een maandelijkse jeugdboekenrubriek. Maak kennis met deze recensent en veellezer , naar eigen zeggen een ‘echt bibliotheekjongetje’, die het kinder- en jeugdboek als kunstvorm beschouwt. ‘Ik houd van lekkere verhalen, het gaat me niet louter om vorm en om stijl, maar ook om een fijn plot.’

Opnieuw code geel verwacht

Heb je genoten van het zonnetje vandaag? Hou dat gevoel dan vooral vast, want het lenteachtige weer is maar van korte duur. Lees hier de verwachting van het KNMI.

Op ieder moment op de hoogte zijn van het weer in onze regio? Klik dan hier!

Kijkje over de grens

Op 16 maart kiezen Drenthe en Groningen 22 nieuwe gemeenteraden. Is de lokale democratie nog wel van ons allemaal? Dagblad van het Noorden zoekt het uit in een serie artikelen in aanloop naar de verkiezingen: De gemeenteraad, dichtbij en toch zo ver weg. Deel 4: Is het gras groener bij de buren?

Aanrader van de redactie

In het dieren- en attractiepark Wonderwereld in Ter Apel is de stemming deze dagen bedrukt. De storm heeft er een ravage aangericht. En door de overvloedige regen die viel, zijn er meerdere hokken onder water gelopen. Dit kostte het leven van twee woestijnvosjes en een kangoeroe. ‘We zijn er kapot van’, zegt mededirecteur Marja Oltmans.

Verder in het nieuws

  • De fietser die dinsdagavond gewond raakte bij een aanrijding op de Stationsweg in Groningen is een 64-jarge man uit Groningen. De politie zoekt getuigen.
  • Een jubelend, bij vlagen euforisch reisverslag vol mooie bespiegelingen over tijd en ruimte. Zo kan ‘Visjes, een avontuur op Salina’, het nieuwe boek van Joost Oomen getypeerd worden volgens onze boekrecensent Kirsten van Santen.
  • De burgemeester van Stadskanaal, Klaas Sloots, doet aangifte tegen raadslid Anton Reinders . Die zou geheime informatie hebben gelekt over drugscontroles in de zonnestudiosector.
  • Groningen Airport Eelde roept minister Mark Harbers van Infrastructuur in een open brief op de noordelijke luchthaven te steunen. De Kamercommissie bespreekt donderdag de luchtvaartnota.

Nieuws

menu