Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht woensdag 29 december

Dagoverzicht woensdag 29 december 2021

Nieuwe regels in het nieuwe jaar op een rij, de zwartgeblakerde voordeur van Grietje Buitenga in Assen, de ME gaat staken en de geslaagde hersenoperatie van Marleen Euving uit Borger.

Welke regels veranderen in 2022? Een overzicht

Kenteken op de trekker, hoger minimumloon, en sigarettenautomaten verdwijnen uit de snackbar. Welke regels veranderen er nog meer? In dit overzicht hebben we enkele van de opvallende op een rij gezet.

Vrolijke kerstkrans aan een zwartgeblakerde deur

Nog dagelijks wordt Grietje Buitenga uit Assen aan de nacht van 13 oktober, toen haar voordeur in brand werd gestoken en geblokkeerd met een bankje. Die deur is namelijk nog altijd niet vervangen. Hoe gaat het nu met haar? „Het lijkt een toevalstreffer, het had net zo goed een van de buren kunnen zijn. Die gedachte helpt wel om het van me af te kunnen zetten.”

Assenaren pionieren in nieuwe energie

De Houtlaan in Assen is een fijne straat om in te wonen. Ruim opgezet rondom het water, middenin het groen. De bewoners hebben het goed, financieel gezien. Hierdoor voelen juist zij zich geroepen om bij te dragen aan verduurzaming, vertellen buurtgenoten Ruud Wellin en Albert Gorter van de werkgroep Houtlaan Minder op de Meter. „Wij kunnen het ons veroorloven om te experimenteren.”

Meer Drentse verhalen lees je hier .

Toch geen doemscenario’s door omikron

De omikronvariant van het coronavirus is nu ook in Nederland dominant geworden. Doordat dit virus zich minder diep in de luchtwegen lijkt te vermeerderen is het weliswaar besmettelijker, maar lijdt het ook minder vaak tot een longontsteking - en dus ziekenhuisopname. De experts zijn hierdoor voorzichtig optimistisch.

Corona vergroot kloof op de arbeidsmarkt voor jongeren

Mbo- of praktisch opgeleide jongeren, of diegenen zonder diploma, hebben meer dan vóór de coronacrisis moeite om een baan te vinden. Jonge mensen met een hbo-diploma of universitaire bul op zak komen daarentegen makkelijker aan het werk, blijkt uit onderzoek naar de arbeidsmarkt voor jongeren. Waar ligt dit aan?

Bellen, mailen of ‘clicken’ om een boek te komen ‘collecten’

Boeken kopen tijdens de lockdown kan nog wel, maar even lekker bladeren is in de winkel nu even niet mogelijk. Hoe de verschillende boekhandels in Drenthe en Groningen hun klanten nu van dienst zijn, lees je hier .

Meer over cultuur in Drenthe en Groningen lees je hier . Bijvoorbeeld de vijfsterren-recensie van het nieuwe album dat het Noord Nederlands Orkest opnam met werk van cellist Jan-Peter de Graaff.

Hans Nijland brengt komt biografie persoonlijk bezorgen

Niks click and collect voor Hans Nijland! De oud-directeur van FC Groningen levert zijn biografie ‘Boerenbluf op de transfermarkt’ deze week persoonlijk bij kopers af. Een idee van zijn vrouw Marieke, legt hij uit in dit vraaggesprekje .

Meer nieuws uit Groningen lezen? Klik hier .

Verder in het nieuws

  • Komende zondag wordt in Amsterdam tegen het coronabeleid gedemonstreerd, en daarvoor is de Mobiele Eenheid in ‘volle sterkte’ opgeroepen. Maar de ME staakt. En dit is nog maar het begin, bezweert vakbondsman Mahmut Kaptan.
  • Vanwege corona kon de hersenoperatie van Marleen Euving uit Borger lange tijd niet doorgaan. Op 20 december werd deze alsnog uitgevoerd. En met succes.
  • Klarianke de Haan uit Nieuw-Weerdinge is een van de kappers die morgen tegen de lockdown demonstreert. ,,Het is bodemloos zo, een bodemloze put. Mensen mooi maken is mijn passie, maar nu heb je weer die onzekerheid. Wanneer zou het weer mogen?’’
  • In haar commentaar gooit Thereza Langeler de knuppel in het hoenderhok. ‘Het is tijd om onder ogen te zien wat de rest van de wereld allang weet: de Nederlandse traditie rond vuurwerk is bizar, gedateerd en ronduit gevaarlijk.’
  • En we hebben vast een snacktip voor oudjaarsavond voor je: Aziatische garnalentoast met sesam en chilisaus. Het recept vind je hier .

Tip van de redactie

Rond de jaarwisseling zijn de verschillende loterijen populairder dan ooit. Want wie kan er na die dure decembermaand nou géén financiële meevaller gebruiken? Maar waar maak je de grootste kans op de dikste prijzen? Je leest het hier .

Nieuws

Meest gelezen

menu