Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht woensdag 6 april

Dagoverzicht woensdag 6 april.

Wolven op de Drents-Friese grens, een gevaarlijke zwemplas in Zuidbroek, slecht nieuws voor Jan Rot en reuring op de transfermarkt voor FC Groningen. Dit nieuws en meer heb je vandaag (mogelijk) gemist.

Oog in oog met de wolf

Het aantal wolvenwaarnemingen is de afgelopen maanden flink toegenomen, en het territorium van de dieren lijkt te verschuiven van Drenthe richting Friesland. Daar, in dat grensgebied, stond hobbyboer Annet Muller-ter Veen onlangs oog in oog met twee exemplaren. Ze waarschuwt: ‘Dit gaat fout lopen.’

Het is op 1 april naar de gemeenteraad van Tynaarlo gestuurd, maar het is zeker geen grap: het plan van 25 verenigingen en bewoners voor het braakliggende terrein waar ooit de Prins Bernhardhoeve stond. En dat is héél iets anders dan de gemeente voor ogen heeft.

Meer nieuws en achtergronden uit Drenthe lees je hier .

Wat is er loos met Botjes Zwembaai?

Gemeente Midden-Groningen waarschuwt dat je niet moet gaan zwemmen bij Botjes Zwembaai in Zuidbroek. Daar zouden namelijk meters zand verdwenen zijn, waardoor het gevaarlijk is. Maar zo zit dat helemaal niet, zegt het zandwinningsbedrijf. Hoe dan wel?

Verhalen uit Groningen vind je hier. Zoals deze over de broers Piet en Klaas Carel Faber. Ze waren berucht in de Tweede Wereldoorlog. Toen hun vader in 1944 om het leven kwam bij een moordaanslag, werden de oorlogsmisdadigers nóg fanatieker. Ze zonnen vanuit Groningen op wraak. Met alle gevolgen van dien.

Paupers?

Vanavond komt Veenhuizen weer eens op tv, dit keer in ‘Het verhaal van Nederland’. De aflevering heet ‘Pioniers en Paupers’ en dáár gaat het volgens erfgoedgids Peter Bos een beetje mis . ‘Het is niet passend en – op zijn zachtst gezegd – niet erg netjes.’

Opinieverhalen, stellingen en – onder meer – de column van Herman Sandman vind je hier .

Mokerslag

Nog maar een paar weken heeft hij te leven. Deze uitslag van een nieuwe scan is als een mokerslag aangekomen bij Jan Rot, de zanger, schrijver en vertaler die opgroeide in Zuidwolde. Zijn uitgezaaide darmkanker is heeft zijn conditie zodanig doen verslechteren dat hij per direct al zijn optredens heeft moeten afzeggen .

In onze sectie cultuur lees je ook hoopvoller nieuws. Zo geeft de Russische pianiste binnenkort een aantal benefietconcerten – in Leek, Roderwolde en Norg – voor vluchtelingen uit Oekraïne. ‘ Als ik iets voor andere mensen kan betekenen, kan ik zelf ook rustiger slapen.

In de rij voor spelers FC Groningen

De competitie is nog in volle gang en het duurt nog maanden voordat de markt officieel weer open gaat, maar rondom FC Groningen is alweer volop reuring op transfergebied. Welke spelers staan in de belangstelling en wat kan dat opleveren? Daar lees je hier meer over.

Aanrader van de redactie

Boven de wolken hoor je het gebulder van jachtvliegtuigen die zijn opgestegen vanaf Vliegbasis Leeuwarden. De straaljagers bombarderen vanaf kilometers hoogte een doel op oefenterrein Marnewaard bij Zoutkamp. Bekijk hier de video.

Verder in het nieuws:

  • Bijna de helft van de Nederlandse jongeren tussen 10 en 18 jaar vreest dat de oorlog in Oekraïne ook tot oorlog in ons land leidt. Dat heeft Unicef uitgezocht .
  • De woningmarkt is oververhit, en dat gaat voorlopig niet voorbij. Kijk op onze kaart wat de huizen in jouw gemeente waard zijn en waar ze voor van de hand gaan.
  • Het is definitief: Ronald Koeman neemt na het WK in Qatar het stokje over van Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands efltal.
  • Energieminister Rob Jetten blijft erbij dat er geen extra gas uit Groningen gewonnen wordt. Dat zei hij vandaag in de Kamer .

Nieuws

menu