Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht zaterdag 11 december

Dagoverzicht 11 december 2021.

Max Verstappen op poleposition, fans van Max Verstappen en meer nieuws over Max Verstappen. Maar ook plasticvermijder Jesse, de watersnoodramp van Joost Oomen, een mogelijke oplossing tegen wolven, natuurlijk coronanieuws en klein geluk in een tiny house. Lees wat je vandaag (mogelijk) hebt gemist.

Wildwest op huizenmarkt in Drenthe en Groningen

Van vijftig woningen die dit jaar in Groningen en Drenthe te koop stonden berekende DVHN het verschil tussen de vraagprijs en wat er uiteindelijk voor is betaald. Wat blijkt? De huizen werden gemiddeld met 12,3 procent overboden. Voor 45 woningen is meer geboden dan wat de koper ervoor vroeg.

In Drenthe en Groningen is overbieden op woningen de norm geworden . „Er zijn woningen die onder de vraagprijs weggaan, maar dat zijn op dit moment wel de uitzonderingen’’, aldus Wim Stuursma van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in Drenthe.

Rol Gasunie bij NortH2 op losse schroeven

Gasunie gaat mogelijk een minder prominente rol spelen bij de ontwikkeling van NortH2 in Groningen , wat het grootste waterstofproject van West-Europa moet worden.

In een brief aan de Tweede Kamer laat staatssecretaris Dilan Yeşilgöz van klimaat en energie weten dat het kabinet Gasunie heeft gevraagd diens rol binnen het Groningse NortH2 en het soortgelijke SeaH2land in Zeeland ‘te heroverwegen’.

Leven zonder plastic is vrijwel onmogelijk, toch?

Jesse Ludolphy (24) uit Groningen leeft al veertien maanden zonder plastic. Hij doet zijn boodschappen op de markt en neemt zijn eigen tasjes mee, poetst zijn tanden met tabletjes in plaats van tandpasta uit een kunststof tube en gebruikt een blok shampoo om zijn haren te wassen.

Slechts één keer in de zes weken loopt hij naar de huisvuilcontainer met een kleine zak waar vooral karton of groen afval in zit. De misstappen die hij maakt? (Lees: het plastic dat hij per ongeluk toch in huis haalt). Die bewaart hij. „Wanneer je al het plastic moet houden, wil je het niet meer kopen. Dat geeft een stok achter de deur.”

Het laatste nieuws uit Groningen lees je hier .

Meerderheid gemeenten in Drenthe wil terug naar inkomensafhankelijke bijdrage Wmo

Tien gemeenten in Drenthe roepen de fractievoorzitters en onderhandelaars in Den Haag met klem op het abonnementstarief voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) af te schaffen . De gemeenteraad van Hoogeveen heeft daartoe de aanzet gegeven.

Het pleidooi kreeg steun van de gemeenten Midden-Drenthe, Emmen, Tynaarlo, Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Westerveld, Coevorden en De Wolden. Voor die tijd gold een inkomensafhankelijke bijdrage.

Meer nieuws uit Drenthe? Check het hier .

Deze racefans uit Groningen zijn er morgen bij

Morgen vindt de bloedstollende Formule 1-finale plaats op het circuit van Abu Dhabi. Naar schatting reizen er zo’n 5000 Nederlanders naar het grootste emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten om Max Verstappen te zien racen.

Zo ook Yuri Bakker (26), Daniëlle (22) en haar vader Herman Sap (52) uit Groningen. Schreeuwen deze autosportliefhebbers Verstappen naar de winst? ,,Aan het publiek op de tribunes zie je het al: het wordt een enorm oranje feest.’’

Verstappen en Hamilton rijden onder brug uit Groningen door

En nog een leuk weetje: Max Verstappen en Lewis Hamilton rijden zondagmiddag 58 keer onder een glazen loopbrug van Groninger makelij door.

Alles over de Formule 1 en ander sportnieuws lees je hier .

Een wolvenhek met stroomdraad op de grens van Friesland en Drenthe?

Als de Denen wilde zwijnen buiten de deur houden met een hek, kan dat dan in Drenthe en Friesland niet ook met de wolf?

,,De simpele conclusie hier is dat het hek werkt. We hebben geen zwijnen, geen Afrikaanse varkenspest, de protesten zijn verstomd en de meeste mensen zijn heel tevreden’’, zegt Merlin Hans van het Deense milieuministerie.

Het is weekend! Dit is er te doen in Drenthe en Groningen

Het weekend is begonnen. Heb je nog geen plannen en kun je wel wat tips gebruiken? Lees ons overzicht met een selectie van activiteiten in Drenthe en Groningen.

‘Drijven is een soort heilig kúnnen zijn’

Joost Oomen maakte een kleine watersnoodramp mee. Hij hád kunnen gaan zeuren en klagen over rioolontstoppers en ander leed, maar gelukkig besloot hij om er een mooie poëtische column over te schrijven.

Meer cultuurnieuws lezen? Kijk dan hier.

Coronanieuws en cijfers: zo gaat het in jouw gemeente

Het RIVM noteerde over het afgelopen etmaal 356 nieuwe coronabesmettingen in Drenthe en 390 in Groningen. Bovendien vielen in beide provincies in totaal 7 sterfgevallen te betreuren. De cijfers van jouw gemeente bekijk je hier .

Verder is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen het afgelopen etmaal weer iets verminderd . In de ziekenhuizen bevinden zich zaterdag in totaal 2743 coronapatiënten.

Al het coronanieuws lezen? Je vindt het in ons dossier , waar je met deze animatie ook kunt zien hoe Europa sinds juni van groen naar knalrood is gegaan.

Verder in het nieuws

Tip van de redactie

Vrijstaand voor een prikkie: de bewoners van ’t Landjegoed voelen zich bevoorrecht. Het is na StaatjeVrij en Woldwijk het derde tiny houses-project aan de rand van Ten Boer. Ze betalen 400 euro per maand voor de plek en zorgen zelf voor onderdak.

Laat je inspireren door de tiny houses van deze vijf nieuwe bewoners . ,,Want het lijken in de verte misschien hutjes, maar zijn paleisjes."

Of die kleine paleisjes dé oplossing is om de woningnood tegen te gaan, is nog wel de vraag. Zo eenvoudig ligt dat niet , stellen deskundigen op het gebied van flexwonen.

Meer nieuws uit jouw woonplaats? Ga naar dvhn.nl/mijn-nieuws

Nieuws

Meest gelezen

menu