Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht zaterdag 4 december

Dagoverzicht zaterdag 4 december

De supermarktsoap van Zuidlaren, ‘FC Groningen-pitbull’ Thomas Suslov, het grootste munitiecomplex van Nederland, de vroege vogels die ontbeten met glühwein bij China Lights in Emmen en de ‘lelijke skipiste’ voor het station in Groningen. Lees hier wat je vandaag (mogelijk) hebt gemist.

Vrije inloop voor de boosterprik? Niet in Drenthe en Groningen

De GGD Hollands Midden stelde de boosterprik zónder afspraak beschikbaar voor 60-plussers. Dat leverde urenlange rijen op voor vaccinatielocaties is onder meer Gouda en Leiden. Precies daarom hebben de GGD’s in Drenthe en Groningen ervoor gekozen niet aan een vrije inloop te beginnen .

China Lights Emmen maakt er een ochtendspektakel van

Een andere wereld is het. Binnen een minuut ben je vergeten dat je in de binnenstad van Emmen bent en het eigenlijk nog nacht is. De kille Drentse ochtend voelt al een zwoele zomeravond in hartje Shanghai. De geplaagde organisatie van China Lights in Emmen noemt het zelf ‘De Morgenstond editie’: het Chinese lichtspektakel trok zaterdagochtend vroege vogels van heinde en verre .

,,Een briljante noodsprong”, noemt organisator Jannet Westebring het. Als de donkere avonduren tijdelijke vervallen, dan maar naar de vroege ochtend. „Dat was niet plan B of C, maar inmiddels plan F.”

Meer nieuws uit Drenthe? Check het hier .

Alarmbellen jeugdzorg gaan af in Groningen

De jeugdzorg in Groningen stevent af op een diepe organisatorische crisis , die grote gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van de hulp aan kwetsbare jongeren en kinderen in de hele provincie.

Acht grote aanbieders van jeugdzorg staan in de vechtstand met de gemeente Groningen, die straks jeugdhulp wil organiseren via de eigen organisatie Stichting WIJ Groningen. De zorgaanbieders (Accare, Elker, Cosis, Jonx van Lentis, Cedin, Ambiq, Molendrift, Lagro/Zorgkracht 12) twijfelen openlijk aan de slagkracht van deze stichting die anderhalf keer zo groot wordt.

Het laatste nieuws uit Groningen lees je hier .

Speelt Tomas Suslov ook na de winterstop nog bij FC Groningen?

Als je op je negentiende al A-international van Slowakije bent en onvoorwaardelijk op een basisplaats kunt rekenen bij FC Groningen, is het niet zo verwonderlijk dat je een gouden voetbaltoekomst wordt voorspeld.

Tomas Suslov staat aan het begin van de droom. Een nadere kennismaking met de pitbull op het Groninger middenveld. ,,Mijn vader is onbetwist mijn grootste voorbeeld.’’

Lees je graag het laatste sportnieuws? Kijk dan hier .

Stel van de ‘asociale kerstverlichting’ hangt gewoon weer de lampjes op

Weet je het nog? Kirsten van der Weide en Stefan Kroesen uit Hoogeveen kregen vorig jaar een briefje van een anonieme buur, of ze hun ‘asociale kerstverlichting’ wilden weghalen. Kirstens Facebook-bericht hierover ging viraal.

„We kregen berichten op Facebook dat mensen verlichting over hadden en wilde helpen het bij ons op te hangen. Weer een ander wilde zelfs een lichtshow houden voor ons huis”, vertelt Van der Weide. Of het stel dit jaar weer ‘gewoon’ de lampjes ophangt, lees je hier .

Coronanieuws en cijfers: zo gaat het in jouw gemeente

Het RIVM noteerde over het afgelopen etmaal 573 nieuwe coronabesmettingen in Groningen en 522 in Drenthe. Bovendien vielen x sterfgevallen te betreuren. Bekijk hier de cijfers in jouw gemeente.

En ander coronanieuws: het Noorden zet zich schrap voor trammelant bij ziekenhuizen tijdens ‘code zwart’ . De burgemeesters van Emmen en Assen zeggen dat binnen de Veiligheidsregio Drenthe verschillende scenario’s worden uitgewerkt ter voorbereiding op een zogeheten ‘code zwart’ in de zorg. Ook de Veiligheidsregio Groningen bevestigt dat plannen in de maak zijn om de beveiliging op te schroeven bij de ziekenhuizen.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen neemt wel verder af , meldt meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Voor het eerst in drie weken zijn er minder dan 30 nieuwe opnames op de intensive cares.

Al het coronanieuws lezen? Bijvoorbeeld over hoe en wanneer je thuis op corona mag testen. Je vindt het in ons dossier.

Robert Dawes, grootste drugscrimineel van Europa, staat in Groningen voor de rechtbank

Voor de rechtbank in Groningen begint woensdag een strafproces dat al bij aanvang een van de meest bijzondere strafzaken van Nederland genoemd kan worden: het proces tegen Robert Dawes, de grootste drugscrimineel van Europa.

Wie is deze man over wie wordt gezegd dat hij groter is dan Ridouan Taghi? En waarom in Groningen? Je leest het hier .

Verder in het nieuws

  • Het gemeentebestuur van Groningen overweegt het Stadsbalkon dat de fietsenstalling voor het Hoofdstation bedekt in zijn geheel of deels te slopen. Waarom? Omdat ie lelijk is, daarom. ,,Heb je het mooiste station van Nederland en wat zet Groningen ervoor? Een skipiste!”
  • Bij een vechtpartij nabij het winkelcenrum aan de Nobellaan in Assen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een man gewond geraakt. De politie heeft een 18-jarige inwoner van de gemeente Assen aanhouden .
  • Staphorst was de grootste brandhaard van het coronavirus. Nu daalt het aantal positieve tests snel. Hoe dat kan, lees je hier .
  • Er is weer een nieuwe aflevering in supermarktsoap Zuidlaren. Albert Heijn ziet een derde supermarkt als de Aldi of Lidl in het dorpshart niet zitten, schrijft het in een brief aan de gemeenteraad. Waarom ontstaat er steeds onenigheid over het Prins Bernhardhoeveterrein?
  • Het is bijna 1 januari, de dag waarop de fiscus naar het spaarsaldo kijkt om de gehate vermogensrendementsheffing voor het aankomende jaar te bepalen. Dit zijn zes manieren om je spaarsaldo te verlagen en minder belasting te betalen.

Tip van de redactie

Het munitiecomplex Veenhuizen van het Defensie Munitiebedrijf ligt afgelegen: tussen het gevangenisdorp en Westervelde in. Geen plek waar je snel langskomt. Ruim tweehonderd bunkers staan achter hoge hekken verscholen in het landschap.

Veiligheid staat er voorop: bezoekers moeten hun auto’s zo parkeren dat ze bij gevaar meteen kunnen wegrijden en anstekers en mobiele telefoons zijn bij de opslag verboden. Maar wat gebeurt er precies? We namen een kijkje bij een van de grootste munitiecomplexen van West-Europa .

Meer nieuws uit jouw woonplaats? Ga naar dvhn.nl/mijn-nieuws

Nieuws

menu