Dit mag je niet missen: het belangrijkste nieuws uit Drenthe en Groningen | dagoverzicht zondag 17 oktober

Dagoverzicht 17 oktober.

Met vandaag in het nieuws: tieners mishandelen vrouw (42) die hen aanspreekt op omgooien fietsen in Groningen, hoe gezellig is het nieuwe Sontplein in Groningen en het blootgelegde universum van Eise Eisinga. Lees hier wat je vandaag (mogelijk) hebt gemist.

Tieners mishandelen vrouw (42) die hen aanspreekt op omgooien fietsen in Groningen. Slachtoffer ziet kans belager in gezicht te krabben

Twee tieners hebben zaterdagavond in de Helper Kerkstraat in Groningen een 42-jarige vrouw uit die plaats ernstig mishandeld. Ze sprak de jongens aan, nadat er fietsen werden omgegooid. Opvallend: de vrouw heeft een van haar belagers in het gezicht kunnen krabben .

Het nieuwe Sontplein in Groningen: gratis parkeren in een koopcentrum met megastores. Maar of het er ook gezellig is?

Met de komst van Elektronicaconcern Coolblue is het Sontplein straks vol. Er wordt hard gewerkt aan de afwerking van het koopcentrum met megastores. Wie winkelen hier ?

Horecabedrijf De Brôgge na 44 jaar met pensioen. Klaas en Janny van der Weide: ‘We hebben wat taferelen meegemaakt, maar vooral veel gezelligheid!’

Aan de Coevorderstraatweg, de doorgaande weg in Geesbrug, staat sinds jaar en dag het horecabedrijf De Bôgge van de familie Van der Weide. Over een kleine maand is het zover: Klaas en Janny zullen dan voor de laatste keer de deur aan de Coevorderstraatweg 8 op slot draaien, om daarna te gaan genieten van hun welverdiende pensioen .

Wethouder Isabelle Diks: ‘Binnen tien jaar moet een einde komen aan armoede in Groningen.’

Binnen tien jaar moet er een einde aan de armoede in Groningen komen. Dit is de reactie van wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) op het landelijk armoedebestrijdingsplan van FNV dat de vakbond zondag in de Der Aa-kerk presenteerde.

Dikst verwijst naar een bijeenkomst van het inspiratiefestival Let’s Gro op vijf november. ,,Daar wil ik de strategie bekendmaken om het op het gebied van armoedebestrijding radicaal anders te gaan doen .

FC Groningen mag niet klagen over punt op Spangen; ‘Het ging van boeiend naar matig naar slecht’

Beide clubs hadden een overwinning zo hard nodig, maar Sparta Rotterdam en FC Groningen hielden het zondagmiddag op Spangen toch op een gelijkspel. Een resultaat waar FC Groningen absoluut niet over mocht klagen .

Meer lezen over sport? Dat vind je hier .

Biografie legt het universum van Eise Eisinga bloot

Genie, succesvol zakenman, rebel, banneling en familieman: Eise Eisinga was het allemaal . Maar we herinneren ons hem vooral om het verbluffende planetarium dat hij in zijn woning in Franeker bouwde en dat tot de dag van vandaag jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt.

Historicus Arjen Dijkstra (42) schreef de biografie De Hemelbouwer en bracht zo ook de mens achter het genie een beetje dichter bij ons.

Verder in het nieuws

  • Tijdens de warming-up voor het NK Tijdrijden voor 15-18 jaar in Peize is een wielrenner in botsing gekomen met een auto. Hij is naar het ziekenhuis gebracht .
  • Ook in Tynaarlo was een ongeluk: in Paterswolde eindigde een auto op de kop . Niemand raakte gewond.
  • GroenLinks Drenthe heeft schriftelijke vragen gesteld over de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) en de latente ruimte die erbij wordt gerekend. ‘Latente ruimte’ betekent dat een bedrijf een vergunning heeft voor de uitstoot van een bepaalde hoeveelheid stikstof. Die ruimte wordt maar deels gebruikt. Het is echter niet duidelijk hoeveel latente ruimte er is , meldt de politie partij.

Tip van de redactie

Het roemruchte muziekcentrum Vera, waar ooit Nirvana optrad voordat ze doorbraken, is een soort sociëteit van oude witte mannen geworden, stelt Jan Westera. Volgens hem gaat de club ten onder als er niet gauw iets verandert.

„Vera is de laatste 20 jaar verworden tot een sociëteit voor oude, witte mannen van rond de halve eeuw die, goedkoop – want met een smak gemeentelijk belastinggeld gesubsidieerd kaartje – naar muziek luisteren van bandjes waarvan iedere aanwezige bezoeker beseft dat volgende week niemand meer weet hoe ‘ze’ ook al weer heetten. En dat niet alleen vanwege de vergevorderde vergeetachtigheid op zekere leeftijd.”

Alles lezen? Het hele opiniestuk vind je hier .

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu