Dit mag je niet missen, het belangrijkste nieuws uit Groningen en Drenthe | dagoverzicht vrijdag 28 januari

Dagoverzicht van vrijdag 28 januari

De kinderhartchirurgen van het UMCG, de medailles van Kromowidjojo, veilinghuis Catawiki en een steekincident in Delfzijl. Dit is wat je vandaag mogelijk hebt gemist.

'Met modder besmeurde' kinderhartchirgen diep gegriefd

Samen vormen ze een derde van het totale aantal kinderhartchirurgen in Nederland. Astrid van Boxtel (34), Tjark Ebels (70), Ryan Accord (46), en Sara Arrigoni (41) van het UMC Groningen. Ze voelen zich diep gegriefd. Artsen en bestuurders in Rotterdam en Utrecht beweren dat alleen in hún universiteitsziekenhuizen echte topkwaliteit zorg wordt geleverd.

Het UMC Utrecht stelt zelfs op zijn website dat het vanaf 2016 het UMCG te hulp is geschoten omdat het in Groningen niet goed ging. De Groninger kinderhartchirurgen kunnen er nog steeds niet over uit. ,,Waarom moet de discussie over concentratie nou op deze manier?"

Meer nieuws uit Groningen lezen? Dat kan. Klik hier .

De medailles kunnen op zolder

Na een hectische dag vol interviews en media-optredens begint vandaag het normale leven voor Ranomi Kromowidjojo (31) . Wat heeft de toekomst in petto voor de Groningse zwemkoningin? Ze wil in ieder geval iets doen met haar enorme levenservaring. En wie weet, zit er een terugkeer naar de roots in het vat.

De medailles kunnen op zolder. ,,Maar daar liggen ze al lang’’, lacht Kromowidjojo. ,,Voor mij is het tastbare niet zo belangrijk. Alle waardevolle herinneringen en mooie momenten zitten in mijn hart.’’

Meer sportnieuws lees je hier .

Veilinghuis Catawiki in Assen breekt records in 2021

Oude spullen online veilen nam in 2021 een grote vlucht. Via online veilingsite Catawiki boden vorig jaar meer dan een miljoen mensen wereldwijd op een object. Gezamenlijk spendeerden ze meer dan een half miljard.

Dat blijkt uit cijfers van Catawiki. Het in Assen gevestigde veilinghuis bracht in 2021 online meer dan 3,5 miljoen objecten in de verkoop . Die werden ingebracht door zo’n 200.000 verkopers.

We hebben nog veel meer nieuws uit Drenthe. Hier te vinden

Terug naar normaal?

Het zijn maar drie woorden, maar samen vormen ze precies die stip op de horizon, dat wenkende perspectief waaraan zoveel mensen zich de afgelopen twee jaar hebben vastgehouden: terug naar normaal. In Engeland, Ierland en Denemarken is het zover. Kan Nederland binnenkort volgen?

Viroloog Bert Niesters, van het UMC in Groningen, vindt het verstandiger om eerst te wachten op de gevolgen van de laatste ronde versoepelingen die woensdag zijn doorgevoerd: ,,Het is geen wedstrijd wie als eerste maatregelen heeft opgeheven."

Het laatste coronanieuws lezen? Je vindt het in ons dossier . Lees er bijvoorbeeld over de 11.000 ernstig zieke coronapatiënten die tijdens de pandemie thuis aan het zuurstof lagen .

Wat is er dit weekend te doen?

De theaterdeuren worden op een kiertje gezet, de instrumenten worden gestemd en de barkrukken worden klaargezet. Nu de coronamaatregelen langzamerhand versoepeld worden is het tijd om eindelijk weer wat cultuur op te snuiven.

10 tips voor leuke uitjes in Groningen en Drenthe lees je hier .

Slachtoffer steekincident Delfzijl liet bloedspoor door hele flat achter

Inwoners van de flat Dijkzicht aan de Kustweg in Delfzijl zijn geschrokken van het steekincident waarbij in de nacht van donderdag op vrijdag een 31-jarige flatgenoot gewond raakte . De gangen en lift zaten onder de bloedspetters.

De vooral oudere bewoners met krukken of scootmobiel beweren niet zo geschrokken te zijn, hoor je ze zeggen. Van het incident hebben ze weinig meegekregen. Maar de huismeester weet: het is ze niet in de koude kleren gaan zitten. ,,De schrik zit er wel degelijk in bij ze.’’ Volgens de huismeester woonde het slachtoffer nog niet zo lang in de flat.

Corona in Drenthe en Groningen

Het RIVM noteerde over het afgelopen etmaal 1818 nieuwe coronabesmettingen in Groningen en 1688 in Drenthe. Landelijk kwamen er 74.085 nieuwe besmettingen bij.

Check hier de cijfers in jouw gemeente .

Verder in het nieuws

Aanrader van de redactie

De vogelbescherming vraagt mensen vrijdag (vandaag) en dit weekend een half uurtje de tijd te nemen om de vogels in de tuin of op het balkon te tellen. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen mee doen aan de Nationale Tuinvogeltelling, vindt ecoloog Jan Doevendans. En het is nog leuk ook, zo vertelt hij in deze video . ,,Je moet een beetje genieten van het leven. En dat kan... met vogels."

Nieuws

menu