Dit zeggen virologen over corona na omikron. Bert Niesters van het UMCG in Groningen: 'In najaar zou een nieuwe 'ergere' variant kunnen opduiken'

Bij het Sars-Cov-2-virus is er nog altijd de kans dat er een variant ontstaat die besmettelijker is dan bijvoorbeeld omikron en ziekmakender dan de deltavariant. „Met een dergelijke ’zorgelijke variant’ wordt door virologen rekening gehouden, maar door de vaccinatiegraad en doorgemaakte infecties zal er anders en minder ingrijpend mee om worden gegaan”, voorziet de Belgische viroloog Marc Van Ranst.

Foto:

Foto: ANP/ Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht

De viroloog is ervan overtuigd dat ook bij een ’zorgelijke variant’ de klinische impact kleiner zal zijn; minder druk op het zorgstelsel. „Het grootste deel van de bevolking in Europa zal binnenkort het virus hebben doorgemaakt, al dan niet gevaccineerd. Maar vooral: met minder klachten en minder sterfgevallen. En als dat het scenario is, is er geen reden meer om de maatschappij te ontwrichten met enorm ingrijpende maatregelen, zoals lockdowns. Dus: er komt altijd wel een verrassing, maar we kunnen er nu anders mee omgaan. We kunnen het gaan zien als een sterk griepseizoen.”

Nieuws

menu