Dit zijn de eerste landen in Europa die de maatregelen gaan versoepelen

Straatbeeld in Wenen. Foto: Reuters/Leonhard Foeger

Denemarken, Tsjechië en Oostenrijk zijn de eerste landen in Europa die de drastische coronamaatregelen iets gaan versoepelen. Dat hebben de regeringen van die landen bekendgemaakt. In Oostenrijk wordt de komende periode sterk ingezet op het dragen van mondmaskers.

Sebastian Kurz, bondskanselier van Oostenrijk, kondigde gisteren aan dat kleine winkels, doe-het-zelf-zaken en tuincentra onder strikte voorwaarden vanaf 14 april weer open kunnen. Vanaf 1 mei zouden alle winkels, winkelcentra en kappers weer open moeten gaan. Hotels en restaurants zouden op zijn vroegst midden mei volgen. De algemene lockdownmaatregelen blijven wel gelden tot eind april en de scholen blijven gesloten tot half mei. Evenementen blijven nog verboden tot eind juni.

Mondkapjes

,,Een snelle en restrictieve reactie geeft ons nu de kans om sneller uit deze crisis te komen”, aldus bondskanselier Kurz. ,,Maar alleen als we ons consequent aan de maatregelen houden en er samen aan werken ​​zoals we tot nu toe hebben gedaan.” Vooral met het oog op Pasen vroeg Kurz mensen om sociale contacten te vermijden en afstand te houden. Hij voegde eraan toe: ,,Blijf bij de mensen met wie je leeft.’’

Tegelijk met de versoepeling van de maatregelen zal Oostenrijk de verplichting om mondkapjes te dragen in supermarkten, uitbreiden naar het openbaar vervoer en winkels die op 14 april weer opengaan, zei minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober. Een sjaal of das kan ook worden gebruikt in plaats van een mondkapje, voegde het kantoor van Kurz toe in een verklaring.

Andere landen

Ook Denemarken gaat de drastische coronamaatregelen versoepelen. Als het aantal nieuwe besmettingen en doden stabiel blijft, kunnen vanaf 15 april basisscholen en kinderdagverblijven weer open. Het is een beetje als koorddansen, aldus premier Mette Frederiksen.

De versoepelingen zullen stapje voor stapje gaan, om te voorkomen dat het misloopt. Al met al gaat de terugkeer naar het normale leven maanden duren, waarschuwde Frederiksen.

Ook Tsjechië ziet ruimte om het openbaar leven langzaam maar zeker weer op te pakken. Zo gaan overmorgen alle bouwmarkten weer open. Individueel buiten sporten is dan ook weer toegestaan.

Na Pasen wil Tsjechië ook weer winkels gaan openen en het openbaar vervoer weer op gang brengen.

Nieuws

Meest gelezen

menu