Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen die Rutte en De Jonge op persconferentie bekend maakten

Kabinet komt met flinke aanscherping coronamaatregelen ANP

Premier Mark Rutte en minister van volksgezondheid Hugo de Jonge kondigden dinsdagavond een nieuwe ‘gedeeltelijke lockdown’ af. Bekijk hier wat de precieze maatregelen zijn.

Alle maatregelen gaan woensdagavond om 22:00 in.

  • Cafés, restaurants en coffeeshops gaan dicht. Wel blijft afhalen mogelijk. Hotels mogen voor hun eigen gasten eten en drinken serveren. Voor winkels en horecapunten geldt een verbod op drankverkoop na 20:00 ‘s avonds. Na 20:00 ‘s avonds is het ook verboden om in de openbare ruimte alcohol te drinken of bij je te hebben. Coffeeshops sluiten om 20:00 de deuren.
  • De maximale groepsgrootte gaat naar maximaal 30 personen per zaal. Er geldt een uitzondering voor kerken, demonstraties en de uitvoering van democratische taken, zoals de Tweede Kamer. Binnen en buiten mag met maximaal 4 personen worden afgesproken, op minimaal 1,5 meter afstand. Achter de voordeur is het dringende advies om maximaal 3 gasten buiten het eigen huishouden te hebben, en maximaal 1 groepje per dag.
  • Publiek blijft verboden in amateur- en professionele sport. De kantines blijven gesloten. Kinderen tot 18 jaar kunnen in teamverband blijven sporten, maar competities komen stil te liggen om reisbewegingen te beperken. Kleedkamers en douches blijven dicht. Boven de 18 jaar blijft individueel sporten mogelijk, ook in de sportschool. In groepsverband kan dat met maximaal 4 personen, op 1,5 meter afstand.
  • Evenementen worden verboden.
  • Er gaat een streep door koopavonden. De verplichte sluitingstijd wordt 20:00, behalve voor de levensmiddelenbranche. Met supermarkten wordt gesproken over een aangescherpt deurbeleid en scherpere hygiënemaatregelen.
  • De oproep blijft: werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Als er op kantoor/fabriekshal besmetting plaatsvindt, kan de locatie twee weken worden gesloten.
  • Ga nooit naar een land met oranje of rood reisadvies op vakantie. Voor vakanties in eigen land geldt dat dit kan, mits de groepsgrootte maximaal 4 personen is. Hierbij moet zoveel mogelijk tijd op het vakantieadres worden doorgebracht.
  • Een niet-medisch mondkapje wordt verplicht in de publieke binnenruimte. Dit gaat ook gelden op scholen, vanaf het voortgezet onderwijs.

Nieuws

Meest gelezen

menu