Dit zijn de nieuwe verzwaarde coronamaatregelen die Rutte en De Jonge op persconferentie bekend maakten

Rutte: advies is weer even om thuis te blijven ANP

Premier Mark Rutte en minister van volksgezondheid Hugo de Jonge kondigden dinsdagavond nieuwe maatregelen aan om het coronavirus te beteugelen. Bekijk hier welke dat zijn.

Alle maatregelen gaan woensdag om 22 uur in en gelden voor 2 weken.

  • Er komt een negatief reisadvies voor vakantiereizen naar het buitenland in de kerstvakantie én de eerste helft van januari. Het kabinet wil niet wéér overvallen worden door skiërs of andere vakantiegangers die het virus mee terugbrengen.
  • We mogen in plaats van met vier met nog maximaal twee personen samen de straat op. Binnenshuis mogen we in plaats van 3 nog 2 volwassenen ontvangen.
  • Musea, bioscopen, bibliotheken, theaters en ook pretparken en dierentuinen gaan dicht. Dat geldt ook voor buurthuizen.
  • Ook sauna's en zwembaden moeten hun deuren sluiten.
  • De komende tijd wordt nagedacht over de invoering van een avondklok voor regio's met veel besmettingen waar de besmettingscijfers maar niet omlaag gaan.
  • Sluiting van scholen in het voortgezet onderwijs in regio's met veel besmettingen blijft ook een optie.

Premier Rutte deed de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet noodzakelijke reizen te vermijden. ,,Ga niet voor de lol winkelen en ga alleen naar de supermarkt."

Het kabinet maakt bij de nieuwe, verzwaarde coronamaatregelen een uitzondering voor kappers en individuele sporters.Sportscholen mogen open blijven om nog iets aan vertier te kunnen bieden, maar groepslessen zullen er niet zijn.

Rutte hamerde erop dat streng zal worden opgetreden tegen groepen mensen die feesten houden.

Na twee weken gaat Nederland volgens de premier terug naar de gedeeltelijke lockdown zoals die nu nog geldt en blijft gelden. Die zullen we volgens Rutte 'tot midden december moeten volhouden'.

De overheid publiceerde dinsdagavond een overzichtskaart van alle nieuwe maatregelen:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu