Dit zijn de veiligste videobelapps volgens de Autoriteit Persoonsgegevens

FOTO SHUTTERSTOCK

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een keuzehulp uitgebracht voor videobelapps. De privacytoezichthouder beoordeelde dertien veelgebruikte applicaties op hun privacybeleid en raadt gebruikers per situatie aan welke ze het meest anoniem kunnen gebruiken.

De keuzehulp bestaat uit een diagram waarop van iedere app wordt bijgehouden welke gegevens hij verzamelt, of er versleuteling op zit, wat het verdienmodel is, en hoe en naar wie de app data verstuurt. Ook staat in de keuzehulp een lijst met functies en links naar het privacybeleid van de apps. De toezichthouder behandelt videoapps zoals Facetime, Hangouts en het sinds kort steeds populairdere Houseparty en Zoom, maar ook apps die specifiek op privacy zijn gericht, zoals Signal, Jitsi en Talk.

De privacywaakhond maakt de kanttekening geen technisch onderzoek te hebben gedaan naar de werking van de apps. ,,De AP gaat af op wat bedrijven zelf zeggen over wat hun videobelapps met uw gegevens doen, bijvoorbeeld in hun privacyverklaring”, schrijft de toezichthouder. De AP schijft ook dat gebruikers vooraf goed moeten nadenken waarvoor zij een videobelapp willen gebruiken.

Als dat voor werk is of als er gevoelige informatie moet worden gedeeld, zijn andere criteria van toepassing dan wanneer er alleen een gesprek met familieleden plaatsvindt.

De AP zegt sinds de coronacrisis veel vragen te hebben gekregen over de privacy van videobelapps. Sommige van die apps, zoals Zoom, krijgen de laatste tijd veel kritiek vanwege beveiligingslekken en andere privacyschendingen.

De beste videobell-apps

1. Discord

Vooral gericht op gamers, maar maakt door de coronacrisis ook furore op de werkvloer. Kan zonder enige problemen schermdelen, videobellen, normaal bellen en livestreamen. Het programma is volgens de AP ook niet uit op jouw persoonlijke data, maar je moet wel een account maken voor je het kan gebruiken. Verzamelt enkel gespreksgegevens voor kwaliteitsdoeleinden. Ander pluspuntje: op Discord wordt vrijwel al het omgevingsgeluid (inclusief tikkende toetsenborden en ademhaling) gefilterd door een experimentele functie genaamd Crisp.

2. Facetime

Niet echt geschikt voor op kantoor, maar wel om het contact te onderhouden met familie en vrienden. Verzamelt gegevens uit het adresboek en jouw locatie, maar doet dat niet om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Nadelen: je moet gebruik maken van iOS-apparaten en is vrij gelimiteerd qua functies.

3. Jitsi

Misschien wel de veiligste app, want Jitsi verzamelt nul gegevens en kan tegelijkertijd heel veel. Wel vinden wij de interface en het gebruiksgemak tegenvallen in vergelijking met populairdere apps.

Bekijk hier het complete overzicht van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Nieuws

menu