Dit zijn de versoepelingen en maatregelen die Rutte en De Jonge dinsdag bekendmaakten op de persconferentie over corona

Demissionair premier Mark Rutte. Foto: ANP/HH

Tijdens de persconferentie dinsdag liet het demissionaire kabinet weten dat onder meer de anderhalvemeterregel verdwijnt uit de horeca, theaters, concertzalen en bioscopen. Ook mag de nachthoreca weer van start. Een overzicht van de versoepelingen en coronamaatregelen vanaf 25 september.
  • Per 25 september verdwijnt de anderhalvemetersamenleving . Daar staat de invoering van de coronapas tegenover. Wie toegang wil krijgen tot horeca, sportwedstrijd, concert of theater moet kunnen laten zien dat hij gevaccineerd, hersteld of negatief getest is. Mensen die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, kunnen ook de komende tijd nog gratis een coronatest ophalen.
  • De nachthoreca , zoals discotheken en clubs, mogen vanaf 25 september weer bezoekers ontvangen tussen 6 uur ’s morgens en 12 uur ’s nachts. De zitplaatsverplichting vervalt.
  • Voor meerdaagse festivals moeten bezoekers elke dag opnieuw een verse QR-code laten zien. Dat betekent voor wie niet is gevaccineerd: tussentijds testen.
  • Grote overdekte evenementenlocaties , zoals Ahoy en Ziggo Dome, moeten voorlopig nog draaien op driekwart van hun capaciteit.
  • Ook voor het onderwijs gaan versoepelingen gelden. Zo hoeven straks niet meer hele klassen naar huis nadat er bij één van de leerlingen een besmetting is vastgesteld. Mondkapjes in de gangen hoeven ook niet meer. Wel blijft het advies om bijvoorbeeld twee keer per week een zelftest te doen. Studenten kunnen gebruik blijven maken van zelftesten die de instelling verstrekt.
  • Mondkapjesplicht vervalt op stations en perrons. Wel blijft de maatregel nog gelden in het openbaar vervoer. Ook moeten reizigers op luchthavens een mondkapje op na de securitycheck en eventueel op andere plekken die het vliegveld zelf aanwijst.
  • Nieuw thuiswerkadvies : werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.
  • In de zorg wordt het toegestaan voor werkgevers om vast te leggen of personeel is gevaccineerd tegen het coronavirus. In andere sectoren mag dit niet worden geregistreerd, maar wel gevraagd. Werknemers hoeven dan geen antwoord te geven.

  • Mensen met een zeer ernstige immuunstoornis kunnen een derde coronaprik krijgen. Deze groep krijgt vanaf oktober een uitnodiging voor een derde prik van hun behandelend arts.

  • Gevaccineerde reizigers die terugkeren uit landen waar een zeer hoog risico geldt om besmet te raken met het coronavirus, hoeven vanaf 22 september niet meer in quarantaine .