Doorstart kabinet steeds dichterbij: 'PvdA én GroenLinks blijft teveel voor VVD en CDA'

VVD en CDA blijven erbij: ze willen niet in een kabinet met daarin zowel PvdA als GroenLinks. Daarmee lijkt de Kaag-coalitie van VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks nu echt om zeep geholpen.

Hoekstra (CDA), Kaag (D66) en Rutte (VVD) tijdens het debat over het eindverslag van Mariëtte Hamer.

Hoekstra (CDA), Kaag (D66) en Rutte (VVD) tijdens het debat over het eindverslag van Mariëtte Hamer. Foto: ANP/HH

VVD en D66 schreven op aanraden van informateur Mariëtte Hamer meer dan een maand aan een soort grove schets voor een regeerakkoord. Het moest de lucht klaren nadat de formatie in een impasse was geraakt.

Maar het heeft de VVD niet op andere gedachten gebracht, vertellen bronnen aan De Telegraaf. Ook CDA houdt de hakken in het zand.

VVD en CDA vinden dat ze genoeg water bij de wijn doen voor het vormen van een kabinet. Bij beide partijen wordt benadrukt dat ze zelfs bereid zijn om met GroenLinks te onderhandelen. Dat wordt gezien als een reuzenstap. PvdA hebben ze evenmin afgeserveerd. Maar twee linkse partijen in een kabinet vinden ze geen recht doen aan de verkiezingsuitslag. D66-leider Sigrid Kaag, die wel haar zinnen heeft gezet op dit progressieve kabinet, overspeelt er haar hand mee, vinden ze.

VVD en CDA doen dat al. Bronnen binnen die partijen geven aan dat ze ondanks extra bedenktijd en het schrijven van een formatiedocument door VVD en D66 echt geen kabinet willen met zowel PvdA als GroenLinks.

De verwachting is dat D66-leider Sigrid Kaag deze optie nu ook echt laat varen. Informateur Mariëtte Hamer krijgt maandag VVD-leider Mark Rutte over de vloer om na een vakantiepauze voor het eerst weer in levenden lijve te praten over de formatie. Een tijdje gebeurden formatiegesprekken alleen digitaal of telefonisch.

’Hamers huiswerk’

Voor de zomervakantie zat de formatie muurvast. „Er is voortgang nodig”, zei informateur Hamer toen op haar persconferentie. Zij dacht dat het zou helpen als VVD en D66 samen ’een document’ zouden gaan schrijven ’waarmee zij andere partijen weer mee kunnen laten doen’. Dat document is inmiddels klaar.

Achter de schermen wordt ’Hamers huiswerk’ vooral gezien als een manier om de gemoederen te laten bedaren. Na ’verkennersgate’, de toeslagenaffaire en de ’functie elders’ voor Pieter Omtzigt verzuurden politieke verhoudingen snel. Wat dat betreft gaat het inmiddels soepeler, maar met ’het stuk’ wordt hier en daar de draak gestoken. ’Bezigheidstherapie’, zo noemt een nauw betrokkene het schrijfwerk van VVD en D66.

VVD, CDA, D66 en CU?

Nu VVD en CDA voet bij stuk houden, blijft het de vraag: hoe nu verder? GL laat weten echt niet zonder PvdA te willen. „Links wordt te vaak door rechts uit elkaar gespeeld.” Ook PvdA houdt daaraan vast. Een doorstart van het huidige kabinet van VVD, CDA, D66 en CU komt daarmee met rasse schreden dichterbij.

Bij D66 gruwen ze ervan. „Wij willen een balans tussen conservatief en progressief. Beter dan hoe het nu is”, zegt een woordvoerder.

Ook CU-leider Gert-Jan Segers gooide aanvankelijk de deur dicht voor een nieuwe regeerperiode in de huidige samenstelling. Dat gebeurde na ’verkennersgate’ en de ’functie elders’ voor Pieter Omtzigt. Uitgerekend op Stille Zaterdag liet Segers weten dat hij niet met de VVD in zee wilde als Rutte opnieuw premier zou worden.

Inmiddels zijn in beide kampen de gemoederen bedaard en laat de christelijke leider steeds meer ruimte open voor een doorstart.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu