Douane neemt illegale 'coronamedicijnen' in beslag

Foto: ANP/Koen van Weel Foto: ANP/Koen van Weel

De douane heeft 665 illegale zendingen met geneesmiddelen in beslag genomen die op internet werden aangeprezen voor de behandeling van Covid-19.

Het grootste deel van de medicijnen bestond uit ivermectine, een geneesmiddel dat vooral voor dieren wordt gebruik tegen schurft en worminfecties. Ook onderschepte de douane antibiotica en middelen tegen malaria.

Afkomstig uit India, Hongkong en Singapore

De onderschepte geneesmiddelen waren voornamelijk afkomstig uit India, Hongkong en Singapore en bestemd voor particulieren. Invoeren van geneesmiddelen is alleen toegestaan met een vergunning.

De in beslag genomen geneesmiddelen werden aangetroffen tijdens de controles van zendingen per post en door koeriersdiensten. In totaal werden in de 665 zendingen 55.000 stuks medicijnen aangetroffen, zoals tabletten, capsules, zalf en flesjes.

Risico's

Bij de controle op illegale geneesmiddelen werkt de douane nauw samen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Hoofdinspecteur van de IGJ, Roderick Runne, wijst op de risico's van het bestellen van geneesmiddelen bij malafide verkopers.

,,Deze medicijnen kunnen gevaarlijke verontreinigingen bevatten of de verkeerde dosering van de werkzame stof. Ook heeft een arts dan geen zicht op de risico’s van het gebruik, bijvoorbeeld in combinatie met andere geneesmiddelen of bijwerkingen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu