Er komt een dramaserie over de jacht op Jasper S., de moordenaar van Marianne Vaatstra. 'Oer-Hollandse Nordic Noir'

Jasper S. met zijn advocaten FOTO URBAN PETRA

De van oorsprong Zweedse streamingdienst Viaplay werkt aan een dramaserie over de moord op Marianne Vaatstra. De serie focust zich vooral op de jacht op dader Jasper S.

Een van de producenten van de serie is Willem Bosch. Hij was onlangs nog verantwoordelijk was voor The Spectacular, een dramaserie over een reeks dodelijke IRA-aanslagen in Nederland in de jaren tachtig. Actrice Hadewych Minis speelde daarin de hoofdrol.

Bosch is naar eigen zeggen al sinds de arrestatie van Jasper S. in 2013 gefascineerd door de zaak rond Marianne Vaatstra. ,,Wat beweegt iemand, die zolang aan vervolging is ontsnapt, om op een dag toch zelf zijn DNA in te leveren?’’ Bosch wil de serie vooral richten op de reuring binnen de gemeenschap, ,,en eigenlijk het hele land’’. Ook de vele complottheorieën rond de moord komen aan bod.

De producent denkt dat het verhaal zich goed leent voor een ,,oer-Hollandse nordic noir’’. Dat is het genre van Scandinavische thrillers en misdaadseries zoals The Bridge, The Killing en Borgen.

Niet naar de Ardennen

De ontwikkeling van de serie is pas net begonnen. Bosch kan daarom nog niks zeggen over wie de hoofdrollen gaan spelen en of er bijvoorbeeld ook in Friesland gaat worden opgenomen. ,,Al ligt het wel voor de hand dat je niet in bijvoorbeeld de Ardennen gaat draaien.’’

Bosch heeft geen contact met de familie Vaatstra over de ontwikkeling van de serie. ,,Het is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal. We richten ons vooral op de zoektocht naar de dader.’’

Streamingdienst Viaplay is sinds 1 maart beschikbaar in Nederland. De jacht op Jasper S. wordt de derde eigen productie van de dienst. Wanneer De jacht op Jasper S. te bekijken is, is nog niet duidelijk .


Nieuws

menu