Drenthe en Groningen vangen 2.100 vluchtelingen uit Oekraïne op. Kijk hier hoeveel er in jouw gemeente wonen

Oekraïense vluchtelingen in Hoogeveen halen hun kinderen op van school. Foto: Gerrit Boer

Sinds 24 februari 2022 hebben zich ruim 27 duizend mensen uit Oekraïne bij een Nederlandse gemeente ingeschreven. Dat meldt het CBS.

Van deze vluchtelingen wonen er 882 in Drenthe en 1.212 in Groningen.


Vooral vrouwen en kinderen

Van de mensen die zich sinds 24 februari hebben ingeschreven is ruim een derde minderjarig. Nog eens een derde is tussen de 25 en 45 jaar. Bijna acht van de tien volwassenen zijn vrouw.

Groningen en Westerwolde vangen veel mensen op

In absolute aantallen is het aantal Oekraïense vluchtelingen het grootst in de steden. Rotterdam heeft tot nu toe de meeste inschrijvingen (1.519). Daarna volgen Amsterdam (958) en Groningen (573).

Ten opzichte van het aantal inwoners heeft Renswoude de meeste inschrijvingen (140 per 10.000 inwoners). Westerwolde staat met 50 vluchtelingen per 10.000 inwoners in de landelijke top-4.

Oekraïners mogen zich direct inschrijven

Mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, mogen zich direct als ingezetene inschrijven bij de gemeente waar zij verblijven, als zij de Oekraïense nationaliteit hebben.

Ook mensen met een andere nationaliteit mogen zich inschrijven, als ze kunnen aantonen dat ze vlak voor de inval een geldige verblijfsvergunning voor Oekraïne hadden.

Nieuws

menu