Droogte in Nederland nu al nijpender dan in recordjaar 1976

Er wordt op een aantal plaatsen door boeren alweer beregend (deze foto geeft niet de actuele situatie weer). Foto: archief Huisman Media

Het voorjaar is nog jong, maar nu al neemt de droogte ongekende vormen aan.

Het KNMI voorziet einde april een neerslagtekort van 72 millimeter. Die droogte is heftiger dan in 1976 rond deze tijd. Dat jaar noteerde Nederland een record qua neerslagtekort (363 millimeter). Het gaat bij dat tekort aan neerslag om het verschil tussen de hoeveelheid regen die valt en de hoeveelheid vocht die verdampt uit gras.

Geen neerslag

Het tekort is op het moment 37 millimeter. Omdat tot het einde van de maand geen neerslag van betekenis wordt verwacht, loopt het tekort volgens het KNMI op naar ongeveer 72 millimeter.

Op dit moment en ook over twee weken is het neerslagtekort hoger dan in dezelfde tijd van het jaar in 1976. Toen werd in de zomer het record van 363 millimeter gevestigd. De lente is daarmee uitzonderlijk droog, warm en zonnig.

Twee keer zoveel

Het zou in mei twee keer zo veel als normaal moeten regenen om het neerslagtekort van eind april te compenseren. Dat lijkt echter onwaarschijnlijk.

Nieuws

Meest gelezen

menu