EU: met volledige vaccinatie niet in quarantaine op vakantie

Schiphol. ANP

Nederlandse vakantiegangers en andere EU-burgers die volledig zijn gevaccineerd tegen Covid-19 hoeven deze zomer niet in quarantaine of te worden getest als ze naar een EU-land reizen. De ambassadeurs van de 27 lidstaten zijn het hierover in Brussel eens geworden. ’Volledig’ betekent twee prikken van AstraZeneca, Pfizer of Moderna en eentje van het Janssen-vaccin. De laatste inenting moet uiterlijk twee weken voor vertrek zijn gegeven.

Vanaf 1 juli gaat in de EU een systeem met een Covid-19-certificaat in werking waarmee een reiziger via een QR-code die hij in eigen land heeft gekregen kan aantonen dat hij volledig is gevaccineerd. Eén prik is niet voldoende om het certificaat te krijgen, aldus ingewijden. Wel kan een EU-inwoner het certificaat krijgen als hij kort voor vertrek een negatieve PCR-testuitslag heeft gekregen of is beschermd door antistoffen van een eerdere besmetting.

Kinderen vanaf 12 jaar moeten, als zij niet volledig zijn ingeënt, een recente test kunnen overleggen waaruit blijkt dat ze negatief zijn of genoeg antilichamen tegen het coronavirus hebben, behalve als er gereisd wordt tussen twee lidstaten die ’groen’ kleuren op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Nederland is nog steeds rood, wat betekent dat het gevaar op besmetting niet is geweken. Wel worden de criteria binnenkort versoepeld voor de ’coronakaart’ van het Europese RIVM. Dat betekent dat er vanaf volgende week meer landen ’groen’ worden en dus als veilig worden bestempeld.

Reislustigen kunnen ook vertrekken zonder certificaat maar de lidstaten zijn vrij om bijvoorbeeld quarantaine of een test te eisen bij aankomst, afhankelijk van de besmettingsgraad in het land van herkomst.

Volgens de Europese Commissie zijn 100 miljoen van de ongeveer 350 miljoen volwassenen in de EU inmiddels volledig ingeënt.

Nieuws

Meest gelezen

menu