Een jaar Sputnik V, Poetins coronavaccin, van 'Victory' naar grote flop

Precies een jaar geleden registreerde Rusland het eerste coronavaccin ter wereld: Spoetnik V. Deze spoedlancering werd met gefronste wenkbrauwen bekeken; er waren nog geen grootschalige tests uitgevoerd. We zijn een jaar verder. De eerste is niet de beste.

De Russische president Vladimir Putin heeft deze zomer een ontmoeting met internationale investeerders en buitenlandse bedrijven die zijn Sputnik V-vaccin hebben gefabriceerd of afgenomen. Hoe de sfeer was, is niet bekend, maar veel ruimte voor hilariteit zal er niet zijn geweest.

De Russische president Vladimir Putin heeft deze zomer een ontmoeting met internationale investeerders en buitenlandse bedrijven die zijn Sputnik V-vaccin hebben gefabriceerd of afgenomen. Hoe de sfeer was, is niet bekend, maar veel ruimte voor hilariteit zal er niet zijn geweest. Foto: Hollandse Hoogte/Buitenlandse bureaus

Op 11 augustus 2020 klopten de Russen zich al op de borst en registreerden zij hún coronavaccin. „Wij moeten degenen bedanken die deze eerste stap hebben gezet, die heel belangrijk is voor ons land en de hele wereld”, zei de Russische president Vladimir Poetin op een online ministerraad. „Ik hoop dat we het vaccin binnenkort op grote schaal kunnen gaan produceren.”

Nieuws

menu