Een mild en pittig diner van Cho Fah eathai in Groningen | binnen de deur

,,Hij is wel mild geworden”, hoorde Hermus laatst iemand achter zijn rug fluisteren. Die iemand was Co, die met regelmaat in haar horecaverleden chefs hoorde klagen over de kritische noten die Hermus vroeger over hun gerechten hoorde strooien.

Cho Fa Eathai in Groningen.

Cho Fa Eathai in Groningen.

,,Je hoeft niet te fluisteren, ik hoor die geluiden ook wel”, pareert Hermus. Hij heeft zich in deze corona-tijden echter gericht op restaurants waarvan hij heeft gehoord, of waarvan hij uit ervaring weet, dat ze een behoorlijk potje kunnen koken. ,,Het heeft weinig zin in deze moeilijke tijden voor de horeca chef het deksel op de neus te geven.”

Dus gaat hij onverdroten voort met het bezoeken van restaurants die een en ander beloven. Om er meteen aan toe te voegen: ,,Ik snap niet dat veel van de betere restaurants alleen in het weekend aan afhaal doen, willen mensen niet door de week lekker eten of zo?” Zijn klacht is particulier van aard: meestal verblijft hij in het weekend niet in het noorden.

Oventechnisch

Gelukkig heeft hij deze doordeweekse dag aan kunnen kloppen bij Cho Fah eathai in de Groningse Gelkingestraat. Hoewel, aankloppen, dat heeft Co voor hem gedaan. Met de culinaire opbrengst fietst ze naar Hermus’ buiten, met als enige nadeel dat de eetwaar zo aan warmte verliest. Nou is dat vrijwel allemaal oventechnisch op te lossen, op een klein dingetje na. Daarover later.

Eerst de soepen, want Hermus is dol op Thaise soepen. En die zijn gemakkelijk in een pannetje op te warmen. Neem nou de Tom Yam , een sterk gekruide soep met champignons, laos, citroensap, thai sambal, citroengras, koriander en vissaus (6,50 euro), in dit geval naar zijn keuze gevuld met garnalen (1,50 euro).

De sambal, ook wel bekend als nam phrik , geeft prik aan de soep die opgefrist wordt door de citroenige elementen en de koriander. De nam plaa , vissaus, geeft hem die heerlijke diepte waarin de garnalen met plezier zwemmen.

Kokossoep

Co gaat voor de bekender Tom Kha , Thaise kokossoep (6,50 euro) met dezelfde ingrediënten als de vorige soep minus de pittige sambal maar plus kokossap en kip (plus 1,50 euro). Die is zacht en elegant en smakelijk. We weten dat soep en wijn een moeilijke combinatie is, en zeker Thaise soep. Maar ook het bestelde bier moet knokken. De triple Thai Thai van de Nederlandse (!) brouwerij Oedipus (5 euro) heeft weliswaar chilipeperpit, maar toch. Het Thaise Chang-bier met zijn zoetje (4,50 euro) leunt soepel mee met de soep.

Voor de hoofdgerechten heeft Hermus uit de kelder een gekoelde pinot noir en een krachtige Zuid-Afrikaanse chenin blanc gehaald. Die moeten opboksen tegen een paar curries. Zoals de massaman , een mildpittige bruine currypasta met kokosmelk, ui, wortel, rettich, doperwten en kikkererwten waaraan geroerbakte kip is toegevoegd (15,30 euro).

De curry, met onder meer kaneel, gember, chilipepers, laos en kerrie, is diep van smaak en heeft een klein zoetje. Het pittige haalt ook uit de witte wijn, de chenin blanc, wat zoets naar boven. ,,Precies de juiste truc uit de Thaise keuken: laat alle smaken maar ronddansen”, zegt Co goedkeurend.

 

Onvervalste chili-aanval

Dat wordt een tikje anders bij de paneang, een stevige rode curry (18,50 euro) met kokosmelk, sperziebonen, rode en groene pepers, gemalen pinda’s en citroenblad. Van de mogelijke dierlijke toevoegingen kiest Hermus voor de roergebakken eend. Hier hebben we een onvervalste chili-aanval op de tong, sluw verpakt in zachte kokosmelk en met groenfrisse afleidingsmanoeuvres van citroenblad en boontjes.

De aanval is succesvol: Hermus’ tong maakt overuren om tot een vreedzame co-existentie te komen. Het glas pinot noir is slechts een spoelmiddel geworden. De uitkomst van het conflict? Hermus en Paneang zijn vrienden voor het leven geworden, met een zetje van de bijbestelde yam pak vegasalade (7,60 euro)

Indachtig de verwachte kracht en omvang van het nagerecht, khoaw nieaw ma moung , heeft Hermus maar één portie besteld (7,60). De beroemde sticky rice with mango , kleefrijst in kokosmelk met schijfjes verse mango en een kokosmelksaus, wordt normaal wat lauw geserveerd, maar door Co’s lange fietstocht is alles koud geworden. Daardoor is de rijst een koud kleverig blok geworden, wat zich niet eenvoudig laat oppiepen.

Niks mis met de smaak

Maar een paar vorkjes geven aan dat er niks mis is met de smaak, en van de kokossaus worden we zeer enthousiast. In Noord-Thailand, waar de speciale rijst voor dit gerecht wordt geteeld, serveren ze er gebakken mungbonen bij. Vanavond zijn dat geroosterde sesamzaadjes. Een vondst.

Cho Fah eathai, Gelkingestraat 5, Groningen Tel. 050-2800050, www.chofah.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken
menu