De huizenmarkt is overspannen, maar de hypotheekrentes blijven laag. Dit is waarom

Wie verhuist, kan vaak ook de hypotheekrente meenemen. Maar voorwaarden verschillen sterk. Foto: ANP/HH

Een huis kopen kan al een behoorlijke tijd met hele lage hypotheekrente. De afgelopen maanden is er weinig beweging in de rente geweest. Waarom is dat eigenlijk?

Hypotheekadviesgroep Van Bruggen verwacht dat het ook de komende weken rustig zal blijven op het gebied van hypotheekrente.

Die stabiliteit is best gek als je kijkt naar de marktrente, constateert de hypotheekadviesgroep. Normaal gesproken volgt de hypotheekrente de kapitaalrente, maar dit jaar steeg de kapitaalmarktrente en daalde hij vervolgens weer, maar bleef de hypotheekrente stabiel laag.

Concurrentie

Amanda Bulthuis van Geld.nl denkt dat dit komt door de sterke concurrentie op de hypotheekmarkt. Geldverstrekkers durven hun rentetarieven niet te verhogen. Ze kiezen liever voor een lagere marge om hun marktaandeel niet te verliezen.

Bulthuis denkt dat de rentes nog een aantal maanden vlak zullen blijven, en daarna zullen stijgen. „Doordat de coronamaatregelen steeds verder versoepeld worden en mensen weer meer gaan uitgeven, blijft de inflatie stijgen. Dat zal er uiteindelijk toe leiden dat de kapitaalmarktrentes verder stijgen en hypotheekverstrekkers hun tarieven wel moeten verhogen, om nog voldoende te verdienen aan hun hypotheken.”

Verhuisregeling

Van Bruggen wijst huizenkopers die nu een lage rente vastleggen op de onderschatte hypotheekvoorwaarde van de verhuisregeling. Die is vooral aantrekkelijk als de rente in de toekomst weer gaat stijgen.

Vaak is het mogelijk de hypotheek met de huidige lage rente mee te nemen naar een volgende woning. Hoe langer je de rente vastzet, des te groter de kans dat je hierbij gebruik van wilt maken.

Notaris

Veel geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid, maar de voorwaarden verschillen sterk. Zo mag er bij een aantal geldverstrekkers slechts drie maanden zitten tussen verkoop van de oude woning en passering bij de notaris, en aankoop van de volgende woning, inclusief passering bij de notaris. Iets wat in de huidige krappe markt best lastig kan zijn.

Andere geldverstrekkers geven hier zes, negen of zelfs twaalf maanden de tijd voor. Het is overigens niet altijd gegarandeerd dat de hypotheek meegenomen kan worden: er wordt opnieuw gekeken naar de persoonlijke en financiële situatie.

Nieuws

Meest gelezen

menu