'Een op de drie mannen voorzichtiger met seksueel getinte grapjes'

Foto: Charles Deluvio|Unsplash

Eén op de drie mannen (32 procent) is voorzichtiger geworden met grapjes en opmerkingen die als seksueel getint kunnen overkomen. Vooral jonge mannen onder de 35 jaar passen hun gedrag aan, bijna de helft van die groep let beter op wat ze zeggen.

Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder 29.000 mannen en vrouwen. De onderzoekers vroegen vroegen of zij hun gedrag aangepast hebben sinds de komst van de #MeToo-beweging eind 2017, en recenter de discussie rond The voice of Holland.

De mannen die zeggen voorzichtiger te zijn geworden doen dit deels omdat zij vrouwen niet onnodig willen kwetsen. Maar anderen geven aan voorzichter te zijn geworden uit angst iets verkeerd te doen, of om daarop aangesproken te worden: „Ik probeer bewust jonge dames niet meer aan te kijken, maar langs ze heen te kijken”, schrijft iemand.

De meeste ondervraagde mannen zijn niet van plan om zich voorzichtiger te gaan gedragen. Voor 36 procent omdat ze al heel voorzichtig waren. Een kwart van de ondervraagden (27 procent) vindt het niet nodig of zelfs overdreven. Zij benadrukken dat de omgang tussen mannen en vrouwen niet te krampachtig moet worden.

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 31 januari tot en met 4 februari 2022. Aan het onderzoek deden 28.673 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Nieuws

menu