Een vrachtschip vernielt een woonwijk, brandende campings en de kazerne is Assen toch dicht. Dit is het belangrijkste nieuws van vrijdag 13 mei | dagoverzicht

Dagoverzicht vrijdag 13 mei.

De Romantika, ongelukken op Mallorca, Sarel de Jong en Froukje Veenstra. Dit is het belangrijkste nieuws van vandaag dat je (mogelijk) hebt gemist.

Vrachtschip vaart woonwijk in Leeuwarden in en richt vernielingen aan

Het schip uit Warten heeft meerdere vernielingen aangericht bij steigers en bootjes aan het Braksân. Dat gebeurde nadat de schipper onwel werd, zegt schipeigenaar Rick Hoekstra. De Ilse-Marie, 69 meter lang en 8 meter breed , voer over het Van Harinxmakanaal en ging toen de woonwijk in.

De schrik zit er behoorlijk in bij de eigenaar van het vrachtschip. ,,Het laatste dat ik heb gehoord is dat de schipper in een ambulance ligt. Zelf ben ik nu ook onderweg naar Leeuwarden.”

De video van het schip dat op de woonwijk invaart is hier te zien .

De hele reportage over het voorval is dan weer via deze link te lezen.

Staatssecretaris houdt vast aan sluiten Johan Willem Friso Kazerne

De ruim duizend militairen die hier werken, verhuizen naar Havelte. De Tweede Kamer is vrijdagmiddag per brief over het besluit geïnformeerd. Het gaat volgens Defensie ongeveer vijf tot tien jaar duren voor alle militairen van de luchtmobiele brigade en het opleidingscentrum School Noord weg zijn uit Assen.

Op het provinciehuis en het gemeentehuis is de boodschap van de bewindsman uitermate slecht gevallen. Gedeputeerde Henk Brink verwacht dat Drenthe en Assen binnenkort een uitnodiging krijgen van Van der Maat voor een gesprek. „Onze inzet zal zijn dat dit plan voor Assen van tafel gaat. Stad en provincie zullen zich met hand en tand tegen dit plan verzetten .”

Meer lezen over Drenthe? Dat kan hier .

Reisverslag van minicruise op de Romantika tussen Eemshaven en Kristiansand

Sinds begin april vaart tussen Eemshaven in Groningen en het Noorse Kristiansand een ferry van Holland Norway Lines. Een bootreis van achttien uur vol vermaak, eten en mooie uitzichten.

De Romantika heeft vier restaurants, een koffiezaak, winkeltjes, een ruimte waar kinderen kunnen spelen en activiteiten voor ze worden georganiseerd, een theater voor live muziek, een pub, nachtclub, mini-casino en sauna. Maar is deze reis eigenlijk een aanrader? Reisredacteur Carleen de Jong probeerde het uit .

De hele video zien? Die is hier te vinden .

Nieuwsgierig naar meer Groningen? Kijk hier maar eens .

Campinggasten blijven rustig onder branden

Op camping De Vledders bij Schipborg zijn in de nacht van donderdag op vrijdag een blokhuit en een vouwwagen volledig uitgebrand. Gelukkig was de brandweer vrijdagochtend heel snel met man en macht ter plaatse, vertellen Jan en Harmina Sluiman. Zij hebben vanaf hun caravan uitzicht op de resten van de vouwwagen. „De eigenaar was er niet toen de brand uitbrak.”

Omdat er ook nog een parasol bij het nabijgelegen restaurant De Drentsche Aa in vlammen is opgebrand, kan het bijna niet anders dan dat er sprake is van brandstichting. Ook bij het nabijgelegen recreatiepark De Groene Valk is een chalet uitgebrand. Met eigen ogen zien? De video zie je hier .

Nederlandse toerist verongelukt op Mallorca. Partner filmt fatale sprong

Het zou gaan om een 32-jarige man die overleed nadat hij van een klif van ongeveer 25 meter was gesprongen.

De man sprong omstreeks 13.25 uur van het hoogste punt van de klif, met de bedoeling om in zee te landen. Maar hij leek de afstand verkeerd ingeschat te hebben. In plaats van te landen in zee sloeg hij direct tegen de rotsen aan en verdween vervolgens in zee.

Dit gebeurde vol in het zicht van toeschouwers, inclusief zijn zoon en partner die aan het filmen was.

Verder in het nieuws:

Aanrader van de redactie

Dinsdag zocht Froukje Veenstra (20) haar vriendin Stien den Hollander (21) op in Turijn om haar een hart onder de riem te steken voordat ze in de halve finale van het Eurovisie Songfestival optrad.

Ze delen dezelfde manager, de in Appingedam geboren Froukje Bouma, en zitten allebei in een flow die heerlijk en opwindend moet zijn. Mooi, twee van die authentieke jonge vrouwen die op eigen wijze in de voetsporen treden van Wende Snijders en Eefje de Visser.

Froukje trekt in Nederland langs de podia in het kader van haar tournee Uitzinnig. Of Groningen ook uitzinnig is wil ze weten . Het jonge publiek, twintigers, reageert gretig en enthousiast.

Zaterdagavond staat Froukje in Zwolle op de planken, om vervolgens vol spanning te kijken naar hoe S10 het heeft gedaan.

Zin gekregen in meer cultuur? Kijk hier !

Gewoon al het nieuws lezen? Dat hebben we hier voor je .

Nieuws

Meest gelezen

menu