Een witte kerst? Er is een kleine kans, volgens weerexperts. 'Het koude scenario moet uitkomen'

Een witte kerst? Er is een kleine kans, volgens weerexperts. Foto: Pixabay.com

De kans op een witte kerst is momenteel 10 procent, maar wanneer we volgende week kouder weer krijgen, kan er wel eens een pak(je) sneeuw vallen op 25 en 26 december. Dat voorspelt Weeronline.nl.

De laatste keer dat we in Nederland een witte kerst hadden, was in 2010. Ook in 2009 viel er sneeuw en waren er winterse buien.

Over elf dagen is het Kerstmis. ‘Voor een weersverwachting is dat nog ver weg, maar wel net dichtbij genoeg om een eerste voorzichtige uitspraak te doen’, aldus een woordvoerder van Weeronline.nl.

Komende week geen winters weer

De komende werkweek is er geen enkele kans op winters weer. Overdag is het veelal een graad of 10 en ook ’s nachts blijft het kwik ruim boven het vriespunt.

Vanaf komende vrijdag zit er een dalende tendens in de temperatuurverwachting. In de week voor kerst is er grote kans op rustig decemberweer met weinig neerslag, maxima een aantal graden boven het vriespunt en minima rond of net onder het vriespunt.

Er is ook een 40 procent kans op nog wat kouder weer met maxima rond of net boven nul en in de nachten op uitgebreide schaal vorst. Ook in dit weertype zijn de neerslagkansen aanvankelijk tamelijk klein. Vlak voor kerst neemt de kans op sneeuw wel een beetje toe.

Witte kerst?

Voor een officiële witte kerst moet op beide kerstdagen in De Bilt ’s ochtends een gesloten sneeuwdek liggen. De statistische kans, op basis van data uit het verleden, hierop is nog geen 7 procent. ‘Gezien de verwachtingen is de kans dat het dit jaar lukt iets groter dan ‘statisch’ met circa 10 procent. Maar dan moet dat ‘koudere scenario’ in de aanloop naar kerst uitkomen en moet er vlak voor kerst (of vroeg op de 25e) sneeuw van betekenis vallen in De Bilt.’

De kans dat ‘ergens in Nederland’ op enig moment tijdens kerst een sneeuwdekje ligt is met circa 30 procent een stuk groter.

Nieuws

menu