Eerste fysieke link met liquidatie: politie vindt dna-spoor van Taghi op kogelhuls

De politie heeft voor het eerst hard bewijs van een mogelijke link tussen Ridouan Taghi en een liquidatie.

Illustratie:

Illustratie: Telegraaf

Het gaat om een dna-spoor van Taghi op een kogelhuls, die is aangetroffen na een moordaanslag in 2014 In Amersfoort. Hierbij kwam de 38-jarige Samir ’Babbel’ Jabli om het leven.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat er een rechtstreekse, fysieke link lijkt te zijn tussen Taghi en een liquidatie.

Dat staat in vertrouwelijke stukken die De Telegraaf heeft ingezien. De recherche gaat ervan uit dat achter de moord op Jabli dezelfde organisatie zit die ook verantwoordelijk was voor de ’vergismoord’ op de onschuldige Mohammed Alarasi (22) in Amersfoort in januari 2014. Die groepering is de bende van Taghi. Kroongetuige Nabil B. heeft ook verklaard dat de organisatie van Taghi achter de moorden zat.

Uitgebreid forensisch onderzoek

De man die vastzit voor zes moorden en een forse reeks pogingen daartoe en beramingen, werd op 15 juli dit jaar gehoord over het aantreffen van zijn dna op de kogelhuls. Het dna-profiel van de moord is na uitgebreid forensisch onderzoek vergeleken met dna-profielen in de dna-databank, waarna de match volgde in augustus vorig jaar. Taghi, zo staat in de stukken, heeft geen enkele verklaring willen geven over het aantreffen van zijn celmateriaal op de huls.

De twee moorden op de drugshandelaar Jabli en de twintiger uit Amersfoort staan torenhoog op het lijstje van onopgeloste moorden van de recherche Midden-Nederland. De liquidaties werden uitvoerig besproken in het proces 26Koper naar een soort uitzendbureau van de onderwereld dat in opdracht van Taghi moorden zou hebben voorbereid.

Liquidatieproces Marengo

De leden van de groep kregen eerder al zware straffen opgelegd en zitten nog vast. Ook in het liquidatieproces Marengo, dat nauw samenhangt met 26Koper, zijn de liquidaties besproken. Er is echter vorig jaar door het Openbaar Ministerie besloten om de moorden niet toe te voegen aan het dossier. Intussen is de recherche Midden-Nederland door blijven werken aan het onderzoek naar de moorden op Jabli en Alarasi.

In het strafdossier 26Koper waarover deze krant beschikt, staan de liquidaties uitvoerig besproken. De jonge Alarasi werd doodgeschoten bij een sportschool in Amersfoort. Vrijwel meteen werd duidelijk dat het om een vergissing ging. Alarasi had geen criminele achtergrond. De crimineel Jabli reed toen rond in een auto die door Alarasi werd gebruikt en zo kwam Alarasi vermoedelijk in beeld bij de ’spotters en hitters’: de mannen die Alarasi dagenlang volgden en observeerden en de uiteindelijke schutters. Ook bezochten zowel Alarasi als Jabli de sportschool.

Wapendepot in Nieuwegein

Een van de mannen die in het dossier naar voren kwam als ’spotter’ van Alarasi was Jaouad ’Joey’ W. De man die in de zaak 26Koper werd veroordeeld, was vastgelegd door camera’s. Kogels uit het lichaam van Jabli bleken afkomstig van een wapen uit een enorm wapendepot in Nieuwegein.

Samir Jabli deed op 18 januari 2014 aangifte van een observatie door onbekenden in een Peugeot. Jaouad W. en een andere verdachte uit de 26Koper-zaak reden in dezelfde auto, ontdekte de politie later. In die wagen troffen rechercheurs een koffer met daarin een GPS-volgsysteem aan.

In december 2014 werd Samir Jabli uiteindelijk toch geliquideerd. De Amsterdamse crimineel werd voor het huis van zijn ouders ’s nachts doodgeschoten. Het motief voor de moord? Jabli zou blokken cocaïne hebben gestolen.

Vergismoorden in het criminele circuit

De moord op Alarasi is een van de zeker tien ’vergismoorden’ in het criminele circuit. Andere volstrekt onschuldige personen die werden vermoord omdat de schutters hen verwarden met het daadwerkelijke doelwit waren Djordy Latumahina, Stefan Eggermont en Hakim Changachi. Deze laatste liquidatie maakt wel deel uit van de strafzaak Marengo.

De advocaat van Taghi, Inez Weski, laat in een reactie weten dat ’de forensische waarde van dit materiaal uiteraard nog nader moet worden onderzocht’. „Duidelijk is in ieder geval dat dergelijke sporen op een roerend goed niets zeggen over hun herkomst en tijdstip van ontstaan. Er is verder niets over cliënt in die zaak betreffende Jabli, welke zaak dan ook niet aan cliënt wordt verweten. Hij wordt daar dus niet voor vervolgd. Helaas wordt het dossier gevuld met meer van dit soort nietszeggend materiaal dat dan weer blijkbaar naar derden moet worden gelekt.”

De zus van Mohammed Alarasi, Najima, is ontzettend blij met het nieuws over de dna-match en dat er nog steeds onderzoek wordt gedaan naar de moord op haar broer. „De moord moet worden opgelost. Ik hoop dat mensen die relevante informatie hebben zich melden”, laat ze aan De Telegraaf weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu