Eerste hulp bij popcultuurverslaving: tips voor toffe dingen om te kijken, lezen en luisteren

Ben je ook ineens zoveel televisie aan het kijken, muziek aan het luisteren en boeken aan het lezen? En duizelt het aanbod je een beetje? Gelukkig zijn er apps en websites die je vertellen dat er nieuwe afleveringen zijn, wat je hierna kunt gaan lezen, kijken of luisteren (én die je confronteren met harde cijfers).

Kijk jij ook zoveel tv? Foto: Unsplash / Phillip Goldsberry

Kijk jij ook zoveel tv? Foto: Unsplash / Phillip Goldsberry

Netflix, HBO, Amazon Prime, Videoland, NPO Start, Pathé Thuis, het aanbod van beeldvermaak is enorm. Ben je net klaar met het laatste seizoen van After Life , loop je eigenlijk alweer achter omdat je nog niet bent begonnen aan The Last Dance . En dit zijn alleen nog maar platforms voor series en films.

We zitten allemaal veel meer thuis. Geregeld zit er weinig anders op dan de tv maar weer aan te zetten, niemand houdt je tegen om tijdens het werken de hele dag muziek te luisteren en hoewel de bibliotheken lang gesloten zijn geweest, wordt er veel naar boeken gegrepen.

Het kan in deze ballenbak van (pop)culturele mogelijkheden moeilijk zijn om bij te houden welke series je precies keek, wanneer een nieuw seizoen van je favoriete serie online komt, welke boeken je ook alweer wilde lezen en welke band bij jou (onterecht) in de vergetelheid is geraakt.

Geen zorgen: zoals voor bijna alles in het leven zijn ook hiervoor websites en apps die je kunnen helpen met navigeren door het rijke popculturele landschap.

Het oudste vermaak in een sociaal jasje

Op Goodreads draait het allemaal om boeken. Sla op wat je hebt gelezen, wat je nog wilt lezen en wat je nu leest en schrijf reviews. De opties zijn uitgebreid en zorgen voor motivatie om meer te lezen (dat komt ook deels doordat je wordt aangemoedigd om elk jaar een doel voor jezelf te zetten van het aantal boeken dat je wil lezen).

Pluspunt : de mensen die reviews plaatsen op Goodreads nemen er echt de tijd voor, waardoor ze vaak uitgebreid zijn. Bovendien staan vrijwel alle boeken erop. Geen enkele reden dus om te vergeten dat je dat ene boek van die obscure auteur uit het dorp waar je bent geboren nog eens wilde lezen.

Minpunt : de site kan onoverzichtelijk worden doordat de opties en verschillende pagina’s nogal talrijk zijn.

Wanneer komt de volgende aflevering?

Kennelijk zijn er aardig wat mensen die telkens vergeten welke series ze volgen en er genoeg van hebben in hun agenda op te schrijven wanneer er een nieuwe aflevering is. Er zijn namelijk veel websites waar dat kan. Followshows.com bijvoorbeeld, de app Serist of het Nederlandse MijnSerie.nl . Ze werken eigenlijk allemaal hetzelfde. Je maakt een account aan, graaft even diep in je geheugen, vult in welke series je allemaal hebt gekeken (het maakt niet uit of je alle seizoenen al hebt gekeken of niet) en vanaf dan hoef je alleen nog maar elke keer dat je een aflevering hebt gekeken, aangeven dat je dat hebt gedaan. De website doet de rest. Verder word je geconfronteerd met je kijkgedrag. Ik ben er nog niet over uit: vind ik het nou leuk om te weten dat ik al 198 dagen, 17 uren en 11 minuten aan series heb besteed, of was ik hierover liever onwetend gebleven?

Pluspunt : je krijgt te zien wanneer een nieuwe aflevering online staat, wanneer een serie weer terugkomt en hoeveel afleveringen van een serie je nog hebt om naar uit te kijken. Je hoeft zelf dus eigenlijk niks meer te onthouden.

Minpunt : afhankelijk van de website die je gebruikt, staan niet alle series erop. Op internationale websites ontbreken bijvoorbeeld de Nederlandse series.

Je favoriete artiesten van tien jaar geleden

Last.fm is voor de echte muziekfanaten en wat ingewikkelder dan de andere sites in dit lijstje. Als je eenmaal een account hebt aangemaakt, kun je bijvoorbeeld in Spotify bij Instellingen inloggen met je last.fm account. Vanaf dat moment wordt alle muziek die je luistert gescrobbeld . Dat betekent dat op jouw persoonlijke pagina te zien is naar wat je luistert op dat moment, naar hoeveel muziek je van bepaalde artiesten hebt geluisterd en wat je meest beluisterde nummers zijn.

En voor de echte data geeks zijn bijvoorbeeld de statistieken over je algemene luistergedrag interessant. Zo vind ik het fascinerend om te zien dat ik in april dit jaar naar 1187 nummers heb geluisterd terwijl dat er vorig jaar april 615 waren. Het effect van de lockdown light in cijfers.

Pluspunt : bepaalde muziek heeft nogal eens de neiging om in de vergetelheid te raken. Dat je er in 2010 naar luisterde maar daarna niet meer, betekent niet per se dat het geen goede muziek meer is. Last.fm kan je hieraan herinneren door terug te bladeren in je muziekbibliotheek. Hiervoor zul je alleen wel eerst een muziekhistorie moeten aanleggen in last.fm en helaas worden eerder beluisterde nummers niet geïmporteerd uit bijvoorbeeld Spotify.

Minpunt : heb je guilty pleasures waarvan je liever niet wilt dat iedereen weet dat je ernaar luistert? Dan kun je die niet meer zonder nadenken aanklikken op Spotify. Dus zet je trots opzij of beluister die muziek voortaan via YouTube. Ik raad de eerste optie aan.

Lijstjeswalhalla voor filmliefhebbers

Op IMDb staan eigenlijk alle films en series die ooit uitgebracht zijn of die op de planning staan om te worden gelanceerd. Je kunt een account maken en zelf lijstjes maken van series en films die je nog wil kijken of die je geweldig vond en wil onthouden.

Pluspunt : voor lijstjesliefhebbers is IMDb een walhalla. Maak lijstjes met je favoriete acteurs, een to-watchlist , lijstjes met series voor elke denkbare stemming of een lijst met jouw topaanbevelingen. Ook kun je van IMDb zelf tips krijgen voor films en series om te kijken, recensies lezen van andere gebruikers en kijken in welke producties je je favoriete acteurs kunt bewonderen.

Minpunt : wat mist is een overzichtelijke pagina waar je in een oogopslag kunt zien wanneer alle films en series die je hebt opgeslagen uitkomen of terugkeren met een nieuwe aflevering of seizoen. Daarvoor moet je elke keer apart naar de pagina van die film of serie of instellen dat je er mails over ontvangt.

***

En dan nog een lijstje met 3 wensen

Omdat we zo van lijstjes houden: deze apps en websites zouden we graag willen zien in de nabije toekomst.

1. Een app waarin je kunt bijhouden welke (bijzondere) kunstwerken je hebt gezien, in welke musea je bent geweest en welke kunstwerken je nog graag wil gaan zien in je leven.

2. Een soort Untappd (een sociale app waarin je de speciaalbiertjes die je drinkt bijhoudt en beoordeelt), maar dan voor gerechten, hapjes, wijnen en andere dranken. Niet in de eerste plaats om restaurants te beoordelen, maar om bij te houden welke bijzondere lokale gerechten je hebt gegeten, waar je dat hebt gedaan en welke nog op je wishlist staan.

3. Een website of app als mijnserie.nl , maar dan voor podcasts. Als je er veel beluistert op verschillende platforms is overzichtelijkheid soms ver te zoeken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu