Eigen Huis: Coronacrisis geen vrijbrief voor hogere nieuwbouwprijzen

Aannemers kunnen niet op voorhand de contracten aanpassen nu er een coronacrisis heerst, waarschuwt Vereniging Eigen Huis. Foto: Shutterstock

De prijzen van een nieuwbouwwoning kunnen niet zomaar omhoog nu het coronavirus Nederland deels platlegt. Vereniging Eigen Huis waarschuwt huizenkopers voor aannemers die verlangen dat de consument door de coronacrisis op voorhand akkoord gaat met mogelijk hogere nieuwbouwkosten en een overschrijding van de bouwtijd.

De vereniging roept bouwers die dit betreft op deze praktijken te staken en adviseert kopers om niet akkoord te gaan met zulke situaties.

Juristen van de vereniging zien sinds het uitbreken van de coronacrisis ‘regelmatig’ snel aangepaste nieuwbouwcontracten, waarin aannemers op voorhand iedere aansprakelijkheid voor een langere bouwtijd en hogere bouwkosten uitsluiten.

Bij het tekenen gaan kopers akkoord met een mogelijk latere oplevering van hun nieuwe huis en bijbetaling vanwege hogere bouwkosten. Jurist Steven Wayenberg vindt dat onaanvaardbaar, zo zegt hij in een persbericht. ‘De coronacrisis is geen vrijbrief voor bouwers om de bestaande wettelijke regelingen eigenhandig te veranderen.’

Overmacht

Of er daadwerkelijk sprake is van overmacht, hangt af van de omstandigheden, zo benadrukt Eigen Huis. Als de bouwer als gevolg van de crisis een beroep doet op overmacht en het lukt hem niet om met de koper tot een redelijke oplossing te komen, dan heeft rechter het laatste woord.

De aannemer moet kunnen onderbouwen waardoor de kosten zijn gestegen en waarom de koper daarvoor moet betalen. Hetzelfde geldt als de woning later wordt opgeleverd dan contractueel is afgesproken. Mogelijk duidt de rechter het aan als ondernemersrisico.

Volgens Eigen Huis is de bouwtijd in vrijwel alle contracten al erg ruim en biedt die de aannemer veel speelruimte. Een eventuele vertraging hoeft daarom niet meteen te zorgen voor een overschrijding van de bouwtijd.

Veiligheidsafspraken

De meeste werkzaamheden gaan in de bouw ook gewoon door. Bouwbedrijven hebben veiligheidsafspraken gemaakt met de overheid, brancheverenigingen en vakbonden, het zogenoemde protocol Samen veilig doorwerken. Dat is volgens alle partijen belangrijk, omdat er een woningtekort is en de bouw een te harde klap zou krijgen als het werk nu stil zou komen te liggen.

Nieuws

Meest gelezen

menu