Eindelijk duidelijkheid: dit zijn de regels voor vakantiegangers op Franse campings

De regels voor op de Franse campings en vakantieparken deze zomer zijn eindelijk duidelijk: er is een pass sanitaire nodig om het terrein op te komen, maar daarna kunnen vakantiegangers gaan en staan waar ze willen. Je kunt dus op de camping zelf zwemmen, naar het restaurant gaan of meedoen aan activiteiten zonder test- of vaccinatiebewijs. De regels gaan woensdag in.

Kamperen in Frankrijk.

Kamperen in Frankrijk. Foto: ANP/Hollandse Hoogte

Vorige week werd nog gezegd dat een gezondheidspas juist niet nodig was om het terrein op te komen. Maar hoe het verblijf op het terrein er dan verder uit zou zien, bleef sindsdien onduidelijk. De vraag of vakantiegangers zomaar op het terras op het kampeerterrein konden gaan zitten of een duik konden nemen in het zwembad, bleef tot maandagavond onbeantwoord.

Nu melden Franse media dat er één controle wordt ingevoerd, aan het begin van het verblijf. Gasten moeten bewijzen dat:

  • ze volledig gevaccineerd zijn (de laatste prik van Pfizer, Moderna of AstraZeneca moet minimaal een week geleden zijn gezet, voor Janssen geldt vier weken)
    OF
  • maximaal 48 uur geleden negatief zijn getest (antigeen of PCR)
    OF
  • onlangs zijn hersteld van corona (in dat geval moet je een positief testbewijs overleggen, van minimaal twee weken en maximaal zes maanden oud).

Fransen vragen hiervoor een pass sanitaire , dat kan je CoronaCheckApp of een papieren document zijn.

Iedereen boven de achttien die niet volledig is geprikt, moet om de 48 uur een test doen

Goed nieuws dus voor de ongevaccineerde Nederlandse vakantieganger, die vreesde iedere 48 uur een test te moeten doen. „Voor Hollanders is dit geen probleem, want zij hebben zo’n bewijs toch al nodig om de grens over te komen. Daarna rijden ze door naar de camping, geven wij ze een armbandje en kan de vakantie beginnen”, zegt Tim Steen van camping Sandaya Soulac Plage aan de Franse westkust.

Overigens mag de test waarmee je het land in wil niet langer dan 24 uur geleden afgenomen zijn. De tweede vaccinatie van Pfizer, Moderna of AstraZeneca moet je minimaal twee weken geleden gehad hebben om Frankrijk in te komen.

André van Bemmel van camping Les Lauriers Roses in de Provence is blij dat er nu eindelijk zekerheid is. „Gelukkig is het op deze manier geregeld, anders had ik mensen in dienst moeten nemen voor controles bij het zwembad en het restaurant. Dat is onwerkbaar. Daarom heeft de koepel ook voor deze maatregel geijverd bij de regering.”

Kinderen en tieners tot achttien jaar kunnen deze zomer sowieso gaan en staan waar zij willen. Ook volledig gevaccineerde volwassenen kunnen neerploffen op een terras of naar een pretpark of museum.

Maar iedereen boven de achttien die niet volledig is geprikt, moet om de 48 uur een test doen om naar een restaurant, groot winkelcentrum of culturele instelling te gaan. Steden bezoeken, winkelen in boetieks en naar het strand, de bergen of een natuurgebied kan allemaal zonder gezondheidspas.

Bezoekers van buiten de camping moeten wel een pas laten zien

Op Les Lauriers Roses ontvangen gasten weleens bezoekers. Zij moeten wel een pass sanitaire laten zien om in het restaurant of la piscine te komen. Ook gelden er op dit moment nog wat beperkingen voor de faciliteiten.

Van Bemmel: „In en om het zwembad mogen we een persoon per vier vierkante meter hebben. Dat zou voor ons neerkomen op zeventig mensen maximaal, maar zoveel zijn er nooit tegelijk.''

,,Overdag gaan kampeerders toch naar zee, naar een meer, of een dagje weg. In het restaurant mogen we maximaal zes mensen aan een tafel hebben. Er is genoeg ruimte om iedereen ver genoeg uit elkaar te zetten om het veilig te houden.”

De Nederlander hoopt op een ’normaal’ seizoen, maar maakt zich wel zorgen over de deltavariant van het coronavirus. Tim Steen van camping Sandaya Soulac Plage zit met Franse vakantiegangers in zijn maag, want die zijn ook niet allemaal gevaccineerd en moeten nu wel bij aankomst zo’n pas laten zien.

De Franse regering lijkt overigens steeds meer terug te komen op de strenge maatregelen, omdat er veel verzet tegen is.

Woensdagmiddag om 13.00 uur geeft premier Jean Castex een interview over de laatste veranderingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu