Elektrisch vliegen, pakketjes versturen met drones en elektrische auto’s opladen terwijl je op vakantie gaat. Directeur Meiltje de Groot over de grootse plannen van Groningen Airport Eelde | DVHN Live

Elektrisch vliegen, pakketjes versturen met drones en elektrische auto’s opladen terwijl je op vakantie gaat. Wordt Groningen Airport Eelde het duurzaamste vliegveld van Nederland, of zelfs Europa? Directeur Meiltje de Groot vertelde woensdag in DVHN Live over de grootse plannen van de luchthaven.

Eerder dit jaar ontvouwde De Groot de nieuwe koers van Airport Eelde. De nadruk gaat van passagiersvluchten naar duurzaamheid.

Die koers houdt onder andere in dat de luchthaven het eerste waterstof-vliegveld in Europa wordt. Noord-Nederland loopt volgens De Groot voorop als het gaat om waterstof. „Wij willen daar als luchthaven graag aan bijdragen.”

Zo willen ze de zonnepanelen van het vliegveld gebruiken om zonne-energie om te zetten in waterstof. Die waterstof wordt opgeslagen en vervolgens gebruikt voor verwarming van hun eigen gebouwen.

„Ook willen we het inzetten voor een waterstoftankplaats, waar niet alleen vliegtuigen, maar ook bussen en vrachtwagens kunnen tanken. Eigenlijk net zoals nu gebeurt, maar dan met duurzame brandstoffen.”

Overkapt parkeerterrein met zonnepanelen

Andere plannen zijn het plaatsen van een overkapt parkeerterrein met zonnepanelen. Vakantiegangers met een elektrische auto kunnen dan ter plekke hun auto opladen wanneer ze op vakantie gaan.

„Het voordeel is dat je de ruimte dan dubbel gebruikt. Niet alleen voor zonnepanelen, maar ook om te parkeren”, aldus De Groot.

Elektrisch vliegen

Het vliegveld is daarnaast bezig met elektrisch vliegen. Over vijf jaar vliegt de KLM Flight Academy waarschijnlijk al elektrisch.

Dit heeft volgens De Groot onder andere als voordeel dat het qua onderhoud en brandstof goedkoper is. „Hierdoor is het rendabeler om met kleine elektrische vliegtuigen te vliegen. Nu zitten niet alle vliegtuigen die van Airport Eelde vertrekken vol, waardoor de kosten hoger worden. Als we straks met een 19-zitter elektrisch vliegen binnen Europa, dan kunnen we die kleine vliegtuigen heel goed vullen.”

Ook scheelt het elektrisch vliegen aanzienlijk in geluid. De geluidsoverlast wordt hierdoor met 70 procent verminderd.

Een pakketje vervoeren met een drone?

Volgens De Groot kunnen drones een belangrijke maatschappelijke rol spelen in het vliegverkeer.

Vorige week werd bij Groningen Airport Eelde voor het eerst in Nederland een dronevlucht ‘buiten het zicht’ uitgevoerd. Normaal mag een piloot niet verder dan 500 meter van zijn drone vandaan zijn, maar deze vloog 1 kilometer ver.

„Drones kunnen dan een belangrijke maatschappelijke functie hebben. Zoals het inzetten voor het vervoeren van bloed, organen of AED’s.”

Niet alleen maar vliegvakanties

De luchthaven trekt tegenwoordig veel meer bedrijvigheid dan alleen de passagiers die naar de zon willen. Er zijn veel bedrijven die zich willen vestigen in Noord-Nederland. „Veel bedrijven, zoals Google, zijn naar Noord-Nederland gekomen omdat hier een internationale luchthaven ligt. Het in de buurt aanwezig zijn van een luchthaven is daarom erg belangrijk.”

Ook is de luchthaven volgens De Groot aantrekkelijk voor bedrijven omdat het een ware energiehub is. „Energie, en vooral duurzame energie, wordt steeds schaarser.”

Zijn die vakanties straks nog wel mogelijk?

Kunnen we dan straks nog wel op vakantie vanaf Airport Eelde?

„Absoluut. We blijven bezig met bestemmingen waar Noord-Nederlanders naartoe willen”, aldus De Groot.

Bekijk ook deze animatie over de duurzame toekomst van Groningen Airport Eelde.

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op www.dvhn.nl en Facebook .

Nieuws

Meest gelezen

menu