Elektrische Volvo kan zomaar op hol slaan. Duizenden Nederlandse eigenaren getroffen

De elektrische Volvo XC40. Foto: Martijn Bravenboer

De volledig elektrische Volvo XC40 kan plotseling stilvallen, of zomaar op hol slaan. Dat wordt veroorzaakt door een mogelijk defect in de kabelboom, zo blijkt.

Bij het genoemde model kan door een productiefout namelijk water in de kabelboom terechtkomen. Daardoor ontstaat corrosie, met als gevolg dat de signalen van het gaspedaal verstoord worden. Zodoende kan de volledig elektrische Volvo XC40 helemaal stilvallen, of plotseling accelereren, zo meldt het Belgische Auto55.

Tegen een hek tot stilstand gekomen

Het defect kwam naar boven toen Volvo verschillende klachten ontving over de reacties van het gaspedaal. De Telegraaf hoorde over een XC40-eigenaar wiens auto op de parkeerplaats van een supermarkt plotseling accelereerde. Gelukkig raakte er niemand gewond, maar de auto raakte wel hard de stoeprand waarbij de band van de velg sprong, en de auto uiteindelijk tot stilstand kwam tegen een hek. Of het genoemde defect hier ook echt iets mee te maken had, is overigens nog niet bekend.

Volvo zelf zegt dat de voertuigen een ingebouwde veiligheidsfunctie hebben, die bij het ontvangen van defecte signalen de acceleratie juist vermindert. Zodoende is het voertuig dus nog altijd bestuurbaar, aldus de fabrikant zelf. Toch heeft het nu een terugroepactie op touw gezet.

Enkele duizenden auto’s

De getroffen auto’s zijn gemaakt tussen 8 september 2020 en 13 augustus 2021. In Nederland gaat het om enkele duizenden auto’s. Volvo Nederland heeft tegenover deze krant nog niet op het verhaal gereageerd, maar naar verwachting worden de getroffen eigenaren spoedig op de hoogte gesteld.

Nieuws

Meest gelezen

menu