Elton John brengt vandaag een nieuw album uit. Bijna 50 jaar geleden contracteerde hij een groep uit Groningen. Veertien feitjes die je (wellicht) nog niet weet over het popicoon

Elton John. Foto: Shutterstock

Vandaag brengt Elton John (74) The Lockdown Sessions uit. Een nieuw album dat hij tijdens de coronaperiode samen met andere artiesten opnam. Met dank aan Zoom. Hoeveel weet jij van het Engelse popidool?

1. Zijn artiestennaam Elton John heeft niets te maken met John Lennon

De in 1947 als Reginald Kenneth Dwight geboren zanger meet zich op 20-jarige leeftijd een artiestennaam aan. Daarvoor combineert hij namen van twee bandleden van Bluesology, de groep waarin hij dan speelt: saxofonist Elton Dean en zanger Long John Baldry. Dat is anders dan de biopic Rocketman laat zien: die doet de kijker foutief geloven dat Elton John een combinatie zou zijn van Elton Dean en John Lennon. Pas op 7 januari 1972 laat Reg Dwight zijn naam officieel veranderen in Elton Hercules John.

2. Elton hoefde eigenlijk geen bril te dragen. Later had hij er een kwart miljoen

Al op zijn dertiende zet Reg een bril op zijn neus. Dat doet hij om zijn grote idool Buddy Holly te eren, die een jaar eerder bij een vliegtuigongeluk is verongelukt. Nee, de jonge Reg heeft helemaal geen bril nodig, maar doet dat toch. Met als gevolg dat zijn ogen zich na anderhalf jaar aan de bril hebben aangepast en hij ze noodgedwongen moet blijven dragen. De latere verzamelwoede van Elton laat ook zijn brillencollectie niet ongemoeid. In een interview uit 2010 zei hij ‘a quarter million pairs of glasses’ te hebben.

3. Zijn eerste échte album bleef ruim 50 jaar op de plank liggen: Regimental Sgt. Zippo

Toen Elton vorig jaar november de acht cd’s tellende Jewel Box uitbracht, ging de meeste aandacht uit naar de drie schijfjes vol nooit eerder uitgebracht materiaal uit zijn beginperiode. En daar zat – warempel – ook een volledig nooit eerder uitgebrachte plaat tussen. Alhoewel: slechts delen van wat in 1968 als Regimental Sgt. Zippo had moeten uitkomen (de platenmaatschappij durfde het niet aan) belandden in de Jewel Box.

Het complete album volgde afgelopen april op Record Store Day. Op vinyl én gestoken in de bijpassende psychdelische hoes. Wees gerust: het is niet Eltons parodie op Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles. Maar de trippy plaat staat wel bol van warme, dromerige sixties-songs. De eerste die hij met tekstschrijver Bernie Taupin schreef. Zoals deze:

4. ...en hij nam in 1970 een reeks songs van Nick Drake op

Wat wél vorig jaar op de plank bleef liggen, waren opnames van Elton John die een handvol liedjes van Nick Drake zingt. De singer-songwriter die drie geflopte albums vol hartverscheurende liedjes maakte, zelfmoord pleegde en vervolgens uitgroeide tot een cultheld. Als je wilt horen hoe bijvoorbeeld Time Has Told Me , Way To Blue en Saturday Sun klinken in de versie van Elton: goed zoeken op social media!

5. Elton John de broodartiest, die zelfs Ma Belle Amie van onze eigen Tee-Set coverde!

Voordat hij in 1970 met Your Song doorbreekt, zit Elton al regelmatig in de studio. Als broodartiest die zonder naamsvermelding hits van anderen noot voor noot covert voor goedkope compilatie albums, zoals Top Of The Pops , Chartbusters and Hot Hits . Zo neemt hij In The Summertime van Mungo Jerry op, Spirit In The Sky van Norman Greenbaum en Yellow River van Christie op.

Dat doet Elton overigens briljant: soms zijn ze bijna niet van de originele versies te onderscheiden. Maar in het licht van zijn latere carrière is het uitermate curieus. En hij waagt zich zelfs aan Ma Belle Amie van de Delftse band Tee-Set.

6. Nooit schreven Elton John en zijn vaste tekstschrijver Bernie Taupin samen

Sinds 1968 is Bernie Taupin de man die de teksten voor het overgrote deel van Elton Johns werk schrijft. Maar beiden hebben een opmerkelijke werkwijze: nooit schrijven ze samen met elkaar in één ruimte. Taupin geeft John een stapel teksten, waarbij de zanger/pianist vervolgens de melodie en de rest van de muziek maakt.

Soms doen ze dat binnen een paar uur, zoals bij Candle In The Wind in 1973. De werkdruk is hoog. Immers, John en Taupin moeten in die tijd twee albums per jaar bij hun platenbaas Dick James afleveren. Naar hun manier van samenwerken wordt in 1991 een album vernoemd waarop andere artiesten de liedjes van John/Taupin coveren: Two Rooms .

7. Elton wint een weddenschap met John Lennon en is een jaar later peetvader van diens zoon Sean

Als John Lennon begin 1974 de deur van zijn appartement in het Dakota gebouw in New York City achter zich dichttrekt en naar Los Angeles verhuist, markeert dat de start van zijn ‘lost weekend’-periode. Gescheiden van Yoko Ono gedraagt hij zich als een puber van 17: veel drank, drugs en provocerend gedrag. Samen met Ringo Starr, Phil Spector en Nilsson, maar ook met Elton John. Met hem sluit Lennon een weddenschap af. Samen nemen ze een liedje op en als die de top van de hitlijsten bereikt, dan zal Lennon bij een optreden van Elton in New York meespelen.

Whatever Gets You Through The Night komt inderdaad op nummer 1 en zo staan beiden op 28 november 1974 naast elkaar op het podium van Madison Square Garden. De laatste keer dat John Lennon live zou optreden. Na afloop van het concert verzoent die zich met Yoko en hun zoon Sean – geboren op 9 oktober 1975 – heeft Elton John daarna als beroemde peetvader.

8. Elton contracteert een groep uit Groningen voor zijn eigen label Rocket

In 1973, op het hoogtepunt van zijn roem, richt Elton John samen met Bernie, Steve Brown en producer Gus Dudgeon het platenlabel Rocket op. Alhoewel zijn platen pas vanaf 1976 op dat ‘label met het treintje’ verschijnen, biedt Rocket ruimte aan andere, vaak beginnende artiesten. Zo ook Solution. De groep uit Groningen waar producer Dudgeon eind 1974 lucht van krijgt en die hij samen met Elton contracteert voor een paar albums. De eerste, Cordon Bleu , verschijnt eind november 1975.

Korte tijd later mogen de bandleden op audiëntie bij Elton, na afloop van een concert in Londen. Op zijn vraag wat ze van het concert vonden, reageerde bassist Guus Willemse gelijk impulsief met ‘too loud’. Die uitspraak is volgens de autobiografie Drumsolo van Solution-drummer Hans Waterman nog jarenlang een running gag tijdens opnames van Elton John en Dudgeon. Overigens draaide Elton volgens Waterman de platen van Solution graag in de auto.

Veel succes hadden de Groningers niet op Rocket. Ze waren vooral een leuke aftrekpost van de belasting binnen het Rocket-imperium. Ze zaten in 1978 zakelijk behoorlijk aan de grond. Het avontuur met Elton had ze meer geld gekost dan opgeleverd.

9. Elton en Nederland: van Your Song in het Amsterdamse Bos tot opnemen in Wisseloord als drug addict

De relatie van Elton John en Nederland is behoorlijk nauw. De clip van zijn eerste hit Your Song (1970) was in 1971 in het Amsterdamse Bos opgenomen voor AVRO’s Toppop en markeerde zijn Europese televisiedebuut. Daarna scoorde hij in ons land ruim 30 top 40 hits en gaf hij er zo’n twintig optredens. De meest opmerkelijke was op 23 april 1986 in de Rotterdamse Ahoy’. Na een uur stopt hij abrupt en loopt van het podium. De zaal joelend en fluitend achterlatend. Wat bleek: Elton had een enorme kater en geen zin meer. Een dag later haalt hij in Ahoy de schade in met een bijna twee uur durend concert.

Ook neemt hij in dat jaar zijn album Leather Jackets op in de Hilversumse Wisseloord Studio’s. In zijn autobiografie herinnert hij zich die opnames als een donkere tijd vol drank en coke, waar hij met zijn hoofd totaal niet bij was. Het album flopt en geldt algemeen als één van zijn artistieke dieptepunten.

10. Als eerste rockartiest maakte hij in 1979 een tournee door de Sovjet-Unie

Na 1976 doet Elton zijn grote stadionoptredens in de ban. Hij zal als zanger en pianist in de daaropvolgende jaren vooral duo-optredens met percussionist Ray Cooper geven. Zo ook in mei 1979 in de Sovjet-Unie, als eerste ‘rockartiesten’ uit het westen. Het duo speelt acht uitverkochte concerten in Moskou en Leningrad, waarvan de laatste in Moskou via satelliet wordt uitgezonden door de BBC. Van die opnames verschenen twee jaar geleden eindelijk de hoogtepunten op het live-album Live From Moscow 1979 . Er is ook een prachtige roadmovie van gemaakt: To Russia With Elton .

11. Elton kocht Watford FC, verkocht de club, kocht ‘m opnieuw en verkocht ‘m weer

De één koopt aandelen, de ander handelt in drugs of bitcoins. Maar Elton John kocht een voetbalclub. Eentje waar hij al van kinds af aan aanhanger van was en die wel een kruidnageltje mocht gebruiken: Watford FC. In 1973 begon hij met investeren, kocht de club in 1976 en redde het zinkende schip. Gevolg: vijf promoties en een FA Cup-finale in 1984.

Jaren later deed hij Watford FC van de hand, kocht in 1997 de club opnieuw, maar bleef uiteindelijk toch ‘slechts’ aandeelhouder. Eentje waar de Watford FC zelfs een tribune naar vernoemde. En het eerste elftal had zelfs zangkwaliteiten, getuige de koortjes in dit geinige liedje uit 1978:

12. Lo and behold: Elton was ooit bijna vier jaar met een vrouw getrouwd. Die hem later voor 3 miljoen aanklaagde

Alhoewel hij in 1975 in een interview verklaarde biseksueel te zijn, kwam Elton John pas dertien jaar later uit de kast. Die bekentenis volgde op zijn vierjarig huwelijk met de nu 68-jarige Renate Blauel. Een studiotechnicus die hij in 1983 had ontmoet tijdens opnames van zijn album Too Low For Zero . Het huwelijk hield niet lang stand.

Toen Elton in 2019 zijn autobio Me uitbracht, klaagde zijn ex-vrouw hem voor 3 miljoen Engelse ponden aan wegens het plegen van contractbreuk. De twee hadden afgesproken om nooit openlijk over hun scheiding te praten. Of Blauel dat bedrag heeft ontvangen, is nooit bekend gemaakt, afgezien van Johns woordvoerder vorig jaar oktober dat de zaak was geschikt.

13. Red Hot Chili Peppers covert Eltons Tiny Dancer tijdens Pinkpop in 1990

Het werk van Elton John en Bernie Taupin is in de afgelopen vijf decennia vaak opgenomen en gespeeld door collega-artiesten. Van uiteenlopend allooi. De al genoemde plaat Two Rooms biedt bijvoorbeeld een bloedmooie versie van Rocket Man door Kate Bush, Sacrifice van Sinéad O’Connor en Sorry Seems To Be The Hardest Word gezongen door wijlen Joe Cocker.

De meest memorabele cover? Dan gooit Tiny Dancer hoge ogen, zoals gespeeld door Red Hot Chili Peppers tijdens Pinkpop 1990. Aan de vooravond van hun wereldwijde doorbraak.

14. Elton is dol op duetten. Van France Gall tot Dua Lipa op zijn nieuwe album

Op zijn nieuwe ‘corona-album’ The Lockdown Sessions regent het duetten. Zelfs met Glenn Campbell, de countrylegende die vier jaar geleden overleed aan Alzheimer. En dus corona niet meer heeft meegemaakt. Zijn samenwerkingen met Dua Lipa, Years & Years, Lil Nas X en Nicki Minaj boren hem een nieuw en vooral jong publiek aan.

Duetten lopen als een rode draad door zijn loopbaan. Neem Don’t Go Breaking My Heart , dat in 1976 een grote hit voor hem en Kiki Dee werd. Of Don’t Let The Sun Go Down On Me , dat in de liveversie in 1991 met George Michael zowaar een nummer 1-hit werd.

Het mooiste duet dat Elton ooit opnam? Dat is die met niemand minder dan France Gall: Les Aveux , met op de b-kant Donner Pour Donner . Ook in ons land een klein hitje in 1981. Elton zoals je Elton nog nooit hoorde. Met Deels in het Frans, uiteraard. Over chansons gesproken.

Zijn duet met Dua Lipa, Cold Heart , is in feite een remake van zijn hit Sacrifice (in 1989 een nummer 1 hit in Engeland en Frankrijk), gecombineerd met flarden Rocket Man . Recyclen van hits op een soort hybride wijze. Nee, er gaat niets boven het origineel!

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu