En toen stond de TV op zwart... (en hoe je weer beeld krijgt via digitenne)

Foto: Shutterstock

Digitenne is een handig kastje waarmee je TV kunt kijken als je geen antenne of kabel hebt. Maar deze week zaten bezitters van gratis digitenne zonder beeld. Het kastje werkt niet meer.

Het begint met een ingewikkeld verhaal over etherfrequenties die opnieuw verdeeld moesten worden. Daarom moesten de zenderaanbieders overstappen op een andere techniek. Noord- en Oost-Nederland waren deze week de eerste regio's die de overstap maakten.

Dat had met name gevolgen voor bezitters van digitenne, een handige decoder die net als een antenne op het dak signalen uit de ether haalt en zo omvormt dat je televisie en radio kunnen ontvangen. Er moest een nieuw kastje komen en de zenders moesten opnieuw worden ingesteld.

Betaalpakket

KPN stuurde abonnees met een betaalpakket ruim op tijd mailtjes en brieven waarin ze werden gewaarschuwd voor de omschakeling. Ze konden hun oude kastje inleveren bij een verzamelpunt in de buurt en ze kregen een nieuwe gratis decoder zonder kosten thuisgestuurd.

Maar de TV-kijkers die geen abonnement hebben, de zogenaamde 'free-to-air-kijkers' staan nergens geregistreerd. Niemand weet hoeveel het er zijn, niemand weet waar ze wonen. ,,Wij konden hen dus niet informeren'', zegt de KPN-woordvoerder.

Tickertekst

,,En wíj konden alleen gebruik maken van massacommunicatie'', vult zijn collega van NPO aan. ,,We hebben via de decoder een zogenoemde tickertekst op TV laten lopen, zodat alle digitenne-kijkers geinformeerd werden zodra ze de TV aanzetten. We hebben op Teletekst een bericht laten plaatsen en we hebben een aparte pagina met informatie ingericht op de NPO-website. Meer konden we niet doen.''

Het bleek lang niet voor iedereen afdoende. Het signaal werd op dinsdag 2 oktober omgezet en vervolgens zaten veel niet-abonnees zonder televisie. ,,Ze kunnen hun ontvanger bij een elektronicawinkel omruilen voor een nieuw kastje'', zegt de NPO-woordvoerder. ,,Dat kost hen twee tot drie tientjes. Op de website service.npo.nl kunnen ze bij het onderwerp 'wijziging uitzendtechniek ethertelevisie' lezen hoe ze het kastje kunnen aansluiten. Daarna kunnen ze weer televisie kijken.''

Nieuws

Meest gelezen

menu