Er sterft iedere paar dagen nog 'een vliegtuig vol Nederlanders': 'Echt geen reden om de teugels te laten vieren'

Ja, het is gunstig dat er een dalende lijn lijkt te zitten in het aantal opgenomen coronapatiënten en de overlijdensgevallen. Maar zolang er iedere drie tot vijf dagen een hoeveelheid landgenoten aan het coronavirus sterft die het equivalent is van ‘een volle lijnvlucht van KLM’ is er echt geen reden om losser met de coronaregels om te gaan, waarschuwt de Nijmeegse infectiespecialist Andreas Voss.

Andreas Voss, Medisch microbioloog, medisch manager infectiepreventie en algemene bacteriologie bij het CWZ, tevens hoogleraar Infectiepreventie aan de Radboud Universiteit.

Andreas Voss, Medisch microbioloog, medisch manager infectiepreventie en algemene bacteriologie bij het CWZ, tevens hoogleraar Infectiepreventie aan de Radboud Universiteit. Foto: Paul Rapp

,,Want dat zijn vaak mensen met onderliggende ziektes, maar net zo goed ook jongeren mensen of mensen die niks mankeerden. Als een vliegtuig neerstort vinden we dat heel erg, terecht. Nou dat gebeurt nog steeds iedere paar dagen door het coronavirus.”

Voss ziet met lede ogen hoe Nederlanders langzaam maar zeker wat meer de teugels lijken te laten vieren en er toch weer op uit trekken in steden, winkelcentra, op woonboulevards en op fiets- en wandelpaden. ,,Hoe vaker je naar buiten gaat en naar verschillende plekken gaat, des te meer contactmomenten kun je hebben en hoe groter de kans dat je wel in aanraking bent geweest met het virus. Doe dat niet, houd je aan wat we afgesproken hebben. Anders zien we over twee tot drie weken gewoon weer een piek", waarschuwt Voss, hoogleraar infectiepreventie en werkzaam voor zowel het Radboudumc als CWZ ziekenhuis in Nijmegen.

Ja, het klopt - zoals burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen eerder ook al riep - dat het niet verboden is om erop uit te gaan. Om ook af en toe naar een winkel te gaan.

,,Houd dan die afstand. Maar keer ook gewoon om als het ergens te druk is. Of als je geen afstand meer kan houden", zegt Voss. Volgens hem realiseren Nederlanders soms niet genoeg dat de mate van bewegingsvrijheid die er hier heerst al vele malen groter is dan die in andere landen.

‘Google op welke uren het druk is in een winkel’

Het risico van kleinere groepen die nu iets meer ruimte nemen en toch meer samenklonteren met anderen is dat uiteindelijk de regels strenger kunnen worden.

,,Juist als mensen zich er nu niet aan gaan houden, kan het goed zijn dat dat reden is voor het Outbreak Management Team en de regering om de teugels strakker aan te trekken. Dus besef dat goed. We zijn er nog niet.”

Een hulpmiddel om drukte op plekken te voorkomen kan volgens hem de inzet van technologie zijn. ,,Als ik nu google op een bepaalde winkel zie ik ook realtime staan wanneer de grootste drukte wordt verwacht. Je kan ook aan andere oplossingen denken, zoals bijvoorbeeld een webcam waarop je globaal kan zien hoe druk of rustig het ergens is. We moeten echt ons gedrag blijven aanpassen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu