Er trekt een nieuw soort toerist door Friesland (en die is 'een beetje verwend')

Een nieuw soort toerist trekt door Friesland, die anders naar het buitenland zou zijn gegaan. Met een nieuw, luxe zeezichthotel komt die volgende jaren ook weer.

Passagiers aan boord bij Terschelling.

Passagiers aan boord bij Terschelling. Foto: Jacob Van Essen

Dat het druk is in Friesland, kan iedereen vaststellen. Michel Aaldering, VVV-directeur van Terschelling, weet nu al dat de drukte tot in oktober zal doorgaan, daar zijn al boekingen voor. Ook Albert Hendriks van Friesland Holland zegt het: was vorig jaar een topjaar voor zijn bedrijf, dit jaar gaat het overtreffen.

Maar door corona is er een nieuwe reiziger bijgekomen. Belgen en Nederlanders die andere jaren naar een mediterrane bestemming gingen, zoeken het nu in het Noorden van Nederland. En het zijn andere mensen. ,,Een beetje verwend’’, zegt Hendriks.

Verwachtingen zijn anders

,,Veel mensen die all-inclusive vakanties gewend zijn en nu dingen zelf moeten doen’’, beschrijft Aaldering. ,,Die nu voor het eerst in een huisje zitten, zelfs voor het eerst op een Waddeneiland zijn. Er zijn erbij die geen idee hebben: iemand had bij ons een excursie geboekt en kwam er toen pas achter dat je ook een overtocht en verblijf moet regelen. En daar dan gepikeerd over was. We hebben ook mensen bij de VVV gehad die vroegen: ‘We hebben alle musea bekeken, wat kan ik verder doen?’ De verwachtingen zijn heel anders, dit is een ander soort vakantie dan wat ze gewend zijn. Hier is het hele eiland de attractie en daar moet je zelf voor aan het werk.’’

Mede daarom heeft de VVV met Staatsbosbeheer een serie ‘Terschellinger challenges’ uitgezet, mooie plekken en uitzichtpunten om heen te fietsen of te lopen. De doorgewinterde eilandganger kent ze wel, maar voor deze groep zijn ze nieuw. Zo verspreiden ze zich ook meer over het eiland, in plaats van in West-Terschelling te blijven hangen.

Elfstedenroute

Zoiets is ook de elfstedenroute op het vasteland, stelt ondernemer Albert Hendriks. ,,De elfstedenroute moet je zien als onze Donauroute. Je kunt het honderdduizend keer hebben over de Friese Woudenroute, maar dat interesseert de mensen geen barst. Déze willen ze.’’ Zijn bedrijf biedt elfstedenfiets- en sloepentochten aan. Elke dag zijn er zo’n vijftig tot tachtig mensen onderweg, en Hendriks rijdt in een verlengde Ford hun koffers naar de volgende overnachtingsplek.

Omdat hij vaak aangezien wordt voor een chauffeur van het bedrijf, hoort hij ook de klachten en opmerkingen. ‘Onder koffer’ noemt hij het zelf, naar undercover. Vele opmerkingen gaan over de onderkomens onderweg, want die zijn deze nieuwe toeristen anders gewend. Hendriks: ,,Je hebt hier geen rivièrahotels of vijfsterrenhotels van Corendon. Ja, Lauswolt, maar dat ligt niet aan de elfstedenroute.’’

Luxer

Een voornaam tekort is het ontbreken van hotels met uitzicht op de Waddenzee of het IJsselmeer. Eigenlijk heb je alleen Vigilante in Makkum en Zeezicht Harlingen, maar een groot nieuw zeezichthotel in Harlingen of het havenhoofd van Stavoren zou een goede aanvulling zijn, zegt Hendriks. ,,Wat luxer, voor de meer betalende toerist. Als dat er zou zijn, dan blijft dat andere type toerist de volgende jaren ook komen.’’ Het bewijs ziet hij erin, dat Vigilante nu al vaak vol zit.

'Corendontoerist'

Ook over de culinaire arrangementen wordt geregeld geklaagd omdat de ‘corendontoerist’ anders gewend is, weet Hendriks. De coronamaatregelen, waardoor mensen niet op elk tijdstip een restaurant binnen kunnen, verergeren dat nog. ,,De gasten die altijd al kwamen, gaan een dag fietsen en als ze aankomen, hebben ze honger en gaan ze eten.’’ Dat is bij de nieuwe gasten, die minder sportief zijn, anders. Onlangs in Burdaard zei Hendriks er wat van, toen gasten op het terras klaagden over het in hun ogen beperkte menu. ,,Ja meneer, we zijn hier in Friesland’’, had hij gezegd. ,,Hier wordt gegeten wat de pot schaft, niet wat de klant vraagt.’’

Zou dat dan ook anders moeten, om die nieuwe toeristen vast te houden? ,,Welnee. Dat hoort bij de streek, bij je eigen identiteit en authenticiteit.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu