Ernst Kuipers: 'Gissen naar verloop epidemie, omdat registratie over wie wanneer gevaccineerd is niet deugt'

Ernst Kuipers. Foto: ANP

Omdat niet goed geregistreerd wordt wie wanneer gevaccineerd is tegen corona, is het onmogelijk om goed te voorspellen wat de epidemie doet in Nederland. Dat zegt Ernst Kuipers.

De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg beklaagt zich erover dat we niet goed weten welke doelgroepen wanneer gevaccineerd zijn. Kuipers: „We horen dat er 5 miljoen prikken zijn gezet. Van zo'n 2 miljoen weten we in wie, maar van zo'n 3 miljoen prikken blijft het onduidelijk."

Vraagtekens verloop

Door die onduidelijkheid blijven er veel vraagtekens over het verdere verloop van de epidemie. Zou de informatie wel voor handen zijn, dan is het veel beter mogelijk om het verloop van de epidemie te voorspellen. „Dit geeft ongelooflijk veel onzekerheid."

Kuipers zei dat bij zijn wekelijkse persconferentie die hij maandagmiddag gaf. Daar benadrukte hij het belang van vaccineren. Zo'n drie weken na de eerste prik is iemand zo goed beschermd dat er van ziekenhuisopname geen sprake meer is. Dat is dus ook goed nieuws voor de ziekenhuizen.

Weinig begrip voor afslaan vaccin

Hij zegt dan ook 'weinig begrip' te hebben voor mensen die het AstraZeneca-vaccin afslaan en willen wachten op een andere variant. „Dat betekent in de praktijk dat er vaccins overblijven en er vertraging onstaat in het vaccinatieprogramma. Als je hem nu pakt ben je over drie weken beschermd. Doe je dat niet, dan kun je weer achteraan sluiten." Kuipers benadrukte dat alle prikken volgens hem voldoende beschermen.

De gevolgen voor de samenleving zijn enorm, in positieve zin, zegt hij. „Kijk naar Engeland: daar is massaal gevaccineerd met AstraZeneca. Op het moment dat 30 procent van de bevolking gevaccineerd was, waren de aantallen in de ziekenhuizen met 90 procent gedaald."

'Iemand met corona neemt plek in voor 10 anderen op ic'

De instroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen liep vorige week plotseling flink op. Gemiddeld kwamen er per dag meer dan 300 mensen binnen; het hoogste aantal van dit jaar. Die cijfers waren een tegenvaller nadat de daling leek te zijn ingezet. De druk op de ziekenhuizen is hoog. Kuipers zegt dat er nog iets meer coronapatiënten bij kunnen, maar de situatie steeds nijpender wordt.

Hij onderstreept wat covid-zorg betekent: „Iemand met corona ligt gemiddeld 17 dagen op een ic. Terwijl in veel andere gevallen, bijvoorbeeld bij een open hart-operatie, 24 uur genoeg is. Iemand met corona neemt plek in voor zo'n 10 anderen."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu