Ernst Kuipers luidt noodklok vanwege oplopend aantal besmettingen: 'Alle ziekenhuizen moeten operaties afzeggen voor opvang patiënten met corona'

Ernst Kuipers. Foto: ANP

Alle ziekenhuizen in Nederland moeten behandelingen en operaties uitstellen om coronapatiënten te kunnen opvangen. Daarmee gaan de ziekenhuizen een nieuwe fase in nu het aantal opnames maar blijft stijgen. Vandaag kwamen er 49 nieuwe patiënten bij en het eind is volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) nog niet in zicht.

Voorzitter Ernst Kuipers van het LNAZ maakt zich grote zorgen. ,,Als het zo blijft doorstijgen, moeten er aanvullende coronamaatregelen komen. Een grotere piek kunnen we ons niet veroorloven, maar daar is het nu nog te vroeg voor. We zitten op het omslagpunt, al doen deze nieuwe cijfers vrezen dat de stijging verder doorgaat.’’

Het stijgend aantal besmettingen heeft grote impact op de ziekenhuizen. Zelfs als het omslagpunt snel komt, dan raast het aantal ziekenhuisopnames nog wel even door, aldus Kuipers.

Aantal keer twee

De afgelopen 24 uur zijn er 49 nieuwe coronapatiënten bijgekomen. Daarmee komt het totaal op 1070.  Op de intensive cares van de ziekenhuizen liggen 228 coronapatiënten. Dat zijn er 18 meer dan gisteren. Op de verpleegafdelingen liggen nu 842 Covid-patiënten, een plus van 31.

En dit zijn volgens Kuipers alleen nog maar de mensen die positief zijn getest. ,,Doe voor het gemak dit aantal maar keer twee, want er komen ook ontzettend veel mensen binnen die klachten hebben, maar die niet zijn getest. Dat betekent wel dat ze moeten worden opgevangen met beschermende kleding. Dat is een enorme extra werklast dus het is nu echt ontzettend druk in de ziekenhuizen.’’ 

Nieuwe fase

De nieuwe cijfers zijn volgens Kuipers aanleiding om een nieuwe fase in te gaan. Alle ziekenhuizen in Nederland moeten opschalen en bedden vrij maken voor coronapatiënten. Tegelijkertijd moeten ze reguliere zorg afschalen. Dat betekent dat niet acute behandelingen en operaties worden uitgesteld.

Een aantal ziekenhuizen, vooral in de Randstad, was daar afgelopen week al mee begonnen, omdat ze onvoldoende patiënten konden spreiden. Volgens Kuipers komt dat omdat het tijd nodig heeft om in volle omvang op te schalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu