Erop uit met je (elektrische) auto? Dit moet je weten als je de weg op gaat met de voorspelde sneeuw en kou

Winterweer verwacht voor komend weekend Foto: Noordernieuws/ De Vries Media

Het wordt koud, glad en nat. Wat nou als je dit weekend met je (elektrische) auto op pad gaat? Deze tips helpen je op weg

Zo'n elektrische auto is natuurlijk beter voor het milieu, maar hoe reageert de wagen op lage temperaturen? Tom Huyskens van Bovag weet het antwoord.

,,De actieradius van je voertuig wordt minder dan je gewend bent. Hier moet je rekening mee houden", zegt hij. Zo strand je niet in de voorspelde sneeuwduinen. Volgens de ANWB kan de actieradius van een elektrische auto bij vrieskou afnemen met 100 kilometer.

Tegenwoordig zijn er ook elektrische auto's die de accu's kunnen verwarmen voordat je de weg op gaat. Tot welke buitentempratuur dit effectief is, verschilt per model. Het verwarmen vraagt extra energie van je wagen.

De voorbereiding

Om je bolide, of deze nou elektrisch is of niet, goed voor te bereiden op de kou van komend weekend heeft Huyskens een aantal tips. ,,In het algemeen moeten automobilisten er rekening mee houden dat ze niet de weg op moeten gaan zonder winterbanden." Volgens Huyskens hebben veel mensen de winterbanden in garage laten staan dit jaar. ,,Ze gaan toch minder de weg op door de coronamaatregelen."

Voordat de sneeuw over ons neerdaalt kan je ook al voorbereidingen treffen. ,,Je kan nu al je deurrubbers invetten zodat ze niet vastvriezen", zegt Huyskens. Mochten ze toch vastvriezen, ga dan niet met een zak warm water in de weer. ,,Ga met je volle gewicht tegen de deur aanhangen en geef een zetje. Als het goed is hoor je het ijs dan al breken."

Bij ijssel moet je volgens hem gewoon niet de weg op gaan: ,,Dan heb je spijkerbanden nodig zoals ze die in Lapland hebben. Blijf gewoon thuis, haal je sleetje uit de schuur en ga lol maken."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu