Europese Commissie is kritisch op vakantievouchers: 'Gedupeerde reizigers moeten hun geld terugkrijgen'

De coronacrisis raakt de reisbranche keihard. Foto: ANP/Evert Elzinga

Mensen die hun reeds betaalde vakantie mislopen door de coronacrisis, moeten dat geld terugkrijgen als ze dat willen.

Dat zegt de Europese Commissie in een plan dat vandaag wordt gepresenteerd.

Geen versoepeling van bestaande regels

Een meerderheid van de EU-lidstaten had gevraagd om een versoepeling of een opschorting van de rechten van reizigers.  Zij voorzien dat hun toeristische sector omvalt als alle boekingen moeten worden terugbetaald.

De Europese Commissie wil echter vasthouden aan de bestaande regels. Dit blijkt uit een plan dat vandaag naar buiten komt.

Consumentenbond reageert verheugd

Woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond is opgetogen over het advies van de Europese Commissie. ,,Wat minister Cora van Nieuwenhuizen nu doet is een aantasting van de rechten die je als reiziger hebt. Zij zegt gewoon dat de rechten van consumenten een pas op de plaats moeten maken om KLM te redden en dat mensen maar naar de rechter moeten stappen als ze het daar niet mee eens zijn.”

Failliet

De toerismebranche zelf had eerder gepleit voor het uitgeven van vouchers. De Commissie is daar nadrukkelijk ook voor, en adviseert zelfs om die zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door boekingen overdraagbaar te maken, extra waarde toe te voegen of de vouchers maximaal een jaar geldig te laten zijn (waarna het geld alsnog moet worden teruggestort).

Maar, zegt Brussel, de keuze moet aan de consument zijn. De vraag is of mensen hun geld wel terugkrijgen als een reisbureau, vliegmaatschappij of hotel failliet gaat.

Nieuws

Meest gelezen

menu