Even naar Duitsland voor boodschappen, mag dat wel als het een oranje gebied is? Alles over reizen van en naar risicogebied Duitsland

Even de grens over naar Duitsland om te tanken of voor boodschappen, is sinds juni een stuk makkelijker. Maar Duitsland is voor ons nog steeds een oranje gebied, dus mag je wel zomaar de grens over? Ja, zolang je binnen 12 uur weer terug in Nederland bent.

Duitsland bestempelt Nederland vanaf 27 juli weer als hoogrisicogebied.

Duitsland bestempelt Nederland vanaf 27 juli weer als hoogrisicogebied. Foto: ANP

Vrij verkeer in de Europese Unie

Vooropgesteld: vrij verkeer van personen is een van de (juridische) bouwstenen van de Europese Unie. Daarom gaan de grenzen nooit hermetisch dicht en kun je geen boete of straf krijgen alleen maar voor het overgaan van een grens tussen twee EU-landen (zoals wanneer je naar Duitsland gaat). Landen kunnen reizen wel afraden, beperken en bemoeilijken, bijvoorbeeld door te vragen om een negatief testbewijs of door het instellen van een verplichte quarantaine.

Reizen naar Duitsland

Welke beperkingen er zijn voor een reis naar Duitsland, hangt met name af van naar welke deelstaat je gaat en hoe lang je daar blijft .

Deelstaten

In Duitsland bepalen de deelstaten voor een deel welke coronamaatregelen ze nemen. Of clubs, bars en winkels bijvoorbeeld open zijn, hangt af van de besmettingsgraad (aantal besmettingen per 100.000 inwoners) in die deelstaat. In deze tabel staan links naar de informatie per deelstaat. Voor de provincies Groningen en Drenthe is Nedersaksen de aangrenzende Duitse deelstaat.

Verblijfsduur

Inmiddels is Nederland weer door Duitsland bestempeld als ‘gewoon’ risicogebied. De meld- test- en quarantaineplicht geldt nog steeds, maar je hoeft nu geen negatieve test meer bij je te hebben om Duitsland binnen te komen.

Testplicht : deze test mag je nu ook binnen 48 uur na aankomst in Duitsland doen. Zodra je een negatieve testuitslag (maximaal 48 uur oud) kan laten zien, hoef je niet meer in quarantaine. Als je met het vliegtuig gaat, moet je al wel een negatieve test bij je hebben.

Meldplicht : als je van plan bent langer dan 24 uur in Duitsland te blijven, moet je je voor vertrek digitaal aanmelden . Deze gegevens worden doorgegeven aan het Gesundheitsamt , de Duitse GGD, van de plaats die je bezoekt. Het Gesundheitsamt is ook de organisatie die controleert of je de test- en quarantaine regels opvolgt.

Quarantaineplicht : als je als Nederlander naar Duitsland gaat, moet je bij aankomst 10 dagen in quarantaine op jouw bestemming. Mensen die minder dan 24 uur in Duitsland zijn of voor bijvoorbeeld werk, studie of familiebezoek hoeven niet in quarantaine. Met een negatieve test of een vaccinatiebewijs hoef je niet in quarantaine. Die bewijzen moet je indienen via het aanmeldportaal (in het Duits: Einreisemeldeportal).

Uitzondering voor klein grensverkeer : Wie minder dan 24 uur de grens met Duitsland over wil zijn, het zogeheten kleine grensverkeer, valt niet onder de meld- test- en quarantaineplicht. Voor boodschappen of om te tanken kun je dus gewoon naar Duitsland.

Mondkapje

In Duitsland zijn verplicht. Dit geldt in winkels en tankstations, maar bijvoorbeeld ook in het openbaar vervoer. Met een mooie stoffen mondmasker kom je op veel plekken niet binnen. Alleen het dragen van een medisch mondkapjes (meestal zijn ze wit/blauw) is voldoende om toegelaten te worden.

Terug naar Nederland

In Nederland is Duitsland nog steeds een oranje gebied. Dus als je in Duitsland bent geweest en weer terug wilt naar Nederland, moet je voor vertrek een test doen en bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine. Het ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde een lijst met alle uitzonderingen op die quarantaineregel en aan welke voorwaarden je dan precies moet voldoen.

De belangrijkste uitzondering is dat wanneer je niet langer dan 12 uur in een oranje gebied bent geweest, je niet in thuisquarantaine hoeft. Dus voor een boodschap net over de grens hoef je je dus ook bij terugkomst geen zorgen te maken over een eventuele reisbeperking.

Nieuw reisadvies

Bovendien komt het ministerie van Buitenlandse Zaken op woensdag met een nieuw reisadvies voor Europese landen. Bronnen binnen het ministerie zeggen dat Oostenrijk, Duitsland en Italië de eerste ‘autobestemmingen’ zijn die van oranje naar geel (er zijn risico’s, maar geen test- en quarantaineplicht als je er vandaan komt) gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu