Evenementen ontwaken voorzichtig uit coronaslaap: 'Ik ben zo blij dat dit weer kan'

Een hardloopwedstrijd hier, een wielerkoers of kunstmanifestatie daar. Heel voorzichtig ontwaakten de evenementen dit weekeinde uit hun coronaslaap. ‘Ik ben zo blij dat dit weer kan.’

Goeddeels lege tribunes bij de autorace in Assen.

Goeddeels lege tribunes bij de autorace in Assen. Foto: BSR Agency

Zo’n honderd mensen, vooral mannen met camera’s, cirkelen rond een afgezet stuk gazon op de kop van het Museumplein in Amsterdam. Ze slalommen om elkaar heen. Binnen de hekken worden naakte mensen beschilderd door kunstenaars. Het is fris en de modellen bibberen een beetje.

 ,,Door corona zijn we ruim een maand later dan in voorgaande jaren. Maar we zijn wél het eerste evenement in Amsterdam sinds de lockdown’’, zegt Joram Baruch trots. De organisator van het Amsterdam Bodypaint Art Event kijkt tevreden toe hoe zo’n 30 naakte of bijna naakte mannen en vrouwen veranderen in lopende kunstwerken.

Handgels, mondkapjes, dranghekken

Lange tijd was het onzeker of de kunstmanifestatie door kon gaan. Pas afgelopen maandagavond kreeg Baruch te horen van de gemeente dat er een vergunning was afgegeven. ,,Ik ben zo bang geweest dat het niet door kon gaan vanwege corona. We hebben er alles aan gedaan om het door te laten gaan. Handgels, mondkapjes, dranghekken voor het publiek en 1,5 meter tussen de schilders.’’

 

Geen Britten

Er zijn minder oudere modellen dan bij vorige edities. ,,Ze hebben afgezegd, toch te gevaarlijk. En de Britten die zouden komen blijven ook weg. Dat snap ik, want zij moeten 14 dagen in quarantaine als ze terug naar huis gaan.’’ Maar verder? Het is als vanouds, met als bonus dat de naakte kunstwerken later op het podium van de buren mogen paraderen.

 Aan de andere kant van het Museumplein staan honderden demonstranten keurig op met verf gespoten stippen op 1,5 meter van elkaar in het gras. Ze demonstreren voor opening van de nachtclubs, want die zijn op last van de overheid nog altijd hermetisch gesloten vanwege de risico’s op besmetting.

 

Nog niet alles kan. Maar toch, het begin is er. ,,Ik word hier heel erg blij van’’, zegt de 47-jarige Moon Bijl die speciaal voor het bodypainten naar het Museumplein is gekomen. Ze had het begin van de lockdown fantastisch gevonden. Lege straten waardoor ze op ontdekkingstocht kon in haar eigen stad. Maar later werd de rust ronduit saai. Nu gaat de stad weer langzaam bruisen, ze voelt het.

Baruch krijgt de glimlach niet van zijn gezicht deze middag. Hij is niet alleen opgelucht vanwege zijn eigen feestje. De lopende kunstwerken voelen voor hem als een nieuw begin. Door corona was de stad maar een dooie boel en nu komt er eindelijk weer wat leven op de straten en pleinen. ,,Maar niet alles kan, het virus is nog niet weg. We moeten voorzichtig zijn. Ik pas zelf ook goed op. Mijn moeder is oud en je wilt niet op je geweten hebben dat je haar besmet.’’

Wielerkoersen en tuindagen

Overal in Nederland waren dit weekeinde weer evenementen. In Limburg reden 1200 wielrenners het Wielerfestival Cauberg in Valkenburg, maar niet zonder voorzorgsmaatregelen. Iedere renner kreeg een infraroodthermometer op het voorhoofd gericht om er zeker van te zijn dat er niemand koortsig aan de start zou verschijnen.

Met nauwelijks publiek langs de weg en geen feest met hoempapabands bij de finish was het een stuk minder gezellig dan anders. Maar, vonden de deelnemers, waaronder Tourwinnaars Joop Zoetemelk en Jan Janssen, ze reden toch maar mooi de eerste wielertocht. Geheel coronaproof.

 

Bij Paleis het Loo werden de tuindagen gehouden. ,,Ook hier is pas op het laatste moment besloten dat het door kon gaan. Iedere dinsdag krijgen we immers de richtlijnen. Het was gezellig druk, bijna als andere jaren. We hebben alleen de markt waar tuincentra en zaadkwekers hun spullen verkopen moeten schrappen’’, zegt een woordvoerder van Paleis het Loo.

Buiten minder risico

Is het niet te vroeg? Het virus is nog niet verslagen. ,,Als mensen zich absoluut aan de regels houden zoals die gelden, dan zou het toch moeten kunnen’’, zegt viroloog Ab Osterhaus. ,,Bij evenementen die buiten zijn, zijn de risico’s wat minder. Het punt is een beetje dat het heel goed wordt geregeld voor de deelnemers. Dat zie je ook bij de Tour de France. Maar het gaat juist om het publiek. Zij moeten zich aan de regels houden.’’ Dus de 1,5 meter eerbiedigen, handen tot vervelens toe wassen, thuisblijven bij klachten, en geen handen schudden of anderen omhelzen. ,,Dat reduceert het risico enorm.’’

Overal in Nederland waren evenementen. Een hardloopwedstrijd in Hellevoetsluis, een autorace mét publiek op het TT-circuit in Assen. Wel was daar de capaciteit teruggeschroefd van 110.000 naar 10.000 toeschouwers. En uitverkocht was het niet. Bij Paleis het Loo en in Amsterdam was het ook minder druk. Maar toch, voor wie wil: er is weer iets te doen in het weekeinde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu