Wel Formule 1 en geen festivals? Dat is 'belachelijk' en 'valt niet te begrijpen' vindt Ebel Jan van Dijk, directeur Bevrijdingsfestival Groningen | DVHN Live

Heropen de festivalsector zo snel mogelijk. Die oproep aan het demissionaire kabinet deed Ebel Jan van Dijk woensdag in DvhN Live. Volgens de directeur van het Groninger Bevrijdingsfestival is het onbegrijpelijk dat er zondag wel 65.000 racefans naar Zandvoort afreizen, maar een festival organiseren nog altijd niet mag vanwege de coronamaatregelen

En dat doet pijn in een sector die al anderhalf jaar weinig tot niets heeft kunnen organiseren en staat te popelen om weer te beginnen. Dat de Formule 1 dit weekeinde wel tienduizenden mensen mag ontvangen in Zandvoort, zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij de organisatoren van festivals. Want wat is nou het verschil tussen 65.000 uitzinnige racefans die Max Verstappen aanmoedigen of evenveel muziekliefhebbers op een festivalterrein?

'70.000 mensen per dag naar Zandvoort'

,,Dit valt niet te verkopen”, zegt Van Dijk. ,,Er mogen 70.000 mensen per dag naar Zandvoort, omdat zij een vaste zitplaats hebben. Maar al die mensen moeten er naartoe, komen in een rij terecht, willen allemaal eten en moeten ook naar het toilet. Ik zit zondag ook op de bank naar de race te kijken en ben blij dat het doorgaat, maar het raceweekend heeft qua verplaatsingen natuurlijk heel veel weg van een festival. Wij vinden het daarom niet te begrijpen dat wij als festivalsector nog altijd niet los mogen.”

Op 21 augustus liet de festivalsector al van zich horen door de protestmars Unmute Us. Landelijk deden daar 70.000 mensen aan mee, waarvan vijfduizend in Groningen. Doel was om een positief geluid te laten horen en aan het kabinet te laten weten dat ontzettend veel mensen het niet eens zijn met het beleid. Binnenkort volgt een gesprek van vertegenwoordigers van de sector met verantwoordelijk minister van Economische Zaken Stef Blok.

Schone bubbel

Volgens Van Dijk is het met de juiste maatregelen mogelijk om een schone bubbel te creëren en zo festivals op een veilige manier doorgang te laten vinden. ,,We willen per direct weer open. Het is superbelangrijk dat er zo snel mogelijk groen licht komt, om zo weer plannen te kunnen maken. Sommige organisaties hebben alle draaiboeken klaarliggen en kunnen, met hulp van een gemeente, heel snel handelen.”

Dat er al ruim anderhalf jaar niks georganiseerd moet worden heeft ‘enorme impact’ op de sector, benadrukt Van Dijk. ,,De routines en ritmes om evenementen goed neer te zetten zijn doorbroken. Bovendien zijn er ook nogal wat mensen vertrokken en moeten organisaties echt goed zoeken naar specialisten. Er zijn veel mensen in onze sector die het ontzettend zwaar hebben gehad. De steunpakketten van de overheid waren slechts een reddingsboei om niet te verzuipen.”

Nieuwe protestmars op 11 september

Van Dijk hoopt dat de sector eindelijk eens serieus wordt genomen door de politiek in Den Haag. Zeker omdat er na de protestmars van 21 augustus geen enkele reactie kwam van het kabinet. ,,Het beleid van nu valt niet uit te leggen. Dat horen we ook van de mensen die ons een warm hart toedragen. Zij begrijpen het ook niet en dus gaan we op 11 september een nieuwe protestmars organiseren. Wij laten ons horen, laten ons zien en hopen op erkenning. Het heeft nu lang genoeg geduurd.”

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op   www.dvhn.nl en Facebook  .

Nieuws

menu