Festivalzomer geschrapt, wat kan nog wel? Zes vragen en antwoorden over de maatregelen tegen corona die gelden voor festivals en evenementen

Meerdaagse festivals mogen tot 1 september niet doorgaan, maar als je er niet kan kamperen dan zijn ze (met max 750 bezoekers) wél toegestaan. Zo zit het:

Het Paradigm Festival.

Het Paradigm Festival. Foto Knelis

Waar mag ik nu nog wel naartoe?

Of een evenement op dit moment door mag gaan, hangt vooral af van of er vaste zitplaatsen zijn of niet. Dit zijn puntsgewijs alle maatregelen rond festivals en evenementen die (tot en met 13 augustus) gelden:

  • Evenementen met vaste zitplaatsen mogen plaatsvinden. Alle bezoekers moeten een coronabewijs hebben (zie vraag 4: 'Wanneer mag ik naar binnen?')
  • Evenementen zonder vaste zitplaats zijn tot 14 augustus niet toegestaan, daarna zijn ze toegestaan met maximaal 750 bezoekers

  • Meerdaagse festivals en evenementen mogen überhaupt niet plaatsvinden tot minstens 1 september

Gaan alle festivals van meer dan één dag dus niet door?

Nee! Die meerdaagse festivals die niet mogen tot 1 september, zijn festivals met een overnachting . Denk dan bijvoorbeeld aan een festivalcamping. Lowlands geldt daarom als een 'meerdaags festival': hetzelfde publiek blijft meer dan 24 uur op het festivalterrein.

Aan de andere kant heb je bijvoorbeeld het festival Noorderzon. Dat duurt ook meerdere dagen, maar je hebt voor de verschillende dagen en voorstellingen aparte tickets. Daarom geldt Noorderzon niet als een meerdaags festival, hoewel het 10 dagen duurt.

Ik heb kaarten voor een festival dat nu gecanceld is, krijg ik mijn geld terug?

Dat ligt eraan of het festival helemaal geannuleerd is, of dat deze door de organisatie verplaatst wordt.

Als een evenement verplaatst wordt naar een datum binnen 13 maanden van de oorspronkelijke datum, dan blijft jouw ticket geldig voor deze nieuwe datum. Voor veel organisaties kan zo hun financiële verlies beperkt blijven. Als heel veel mensen hun geld terugvragen, kan dit immers zelfs betekenen dat een organisatie failliet gaat.

Omdat het kabinet nu een garantiefonds in het leven heeft geroepen voor festivalorganisatoren wiens festival niet door kan gaan, geven de meeste organisasties het ticketgeld terug. Voor Lowlands en Down The Rabbit Hole, van Mojo Concerts, geldt dat alle bezoekers hun geld terugkrijgen. Zij kunnen hun kaarten niet aanhouden voor een volgende editie.

Wanneer mag ik naar binnen?

Voor alle evenementen en festivals moet je een zogeheten 'coronabewijs' hebben. Het coronabewijs is een groen vinkje of QR-code in de Coronacheck-app en die krijg je in de volgende gevallen:

  • Je bent meer dan twee weken geleden volledig gevaccineerd (twee prikken met Pfizer/Moderna/AstraZeneca, of één prik met Janssen)
  • Je bent minder dan 6 maanden geleden hersteld van een besmetting met COVID-19
  • Je hebt een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor aanvang van het evenement

Wat verandert er precies vanaf 14 augustus?

Dan worden 'kleinschalige evenementen' onder bepaalde voorwaarden weer toegestaan. Evenementen die buiten of in een volledig open tent plaatsvinden, mogen dan zonder vaste zitplaats en voor maximaal 750 bezoekers doorgaan. Een 'coronabewijs' is verplicht voor alle bezoekers.

Komen er nog versoepelingen deze zomer?

Op dit moment is dansen en feesten nergens toegestaan. Niet op festivals en evenementen, maar ook niet in de horeca. Terrassen en cafés zijn open, maar iedereen moet een zitplaats hebben en entertainment (optredens, schermen, luide muziek) is verboden.

Over de duur van deze maatregelen, die voorlopig gelden tot en met 13 augustus, neemt het kabinet op 13 augustus een besluit. Dan kijken Rutte en De Jonge ook naar de mogelijkheden voor alle evenementen die na 1 september plaatsvinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu