Forse stijging: afgelopen etmaal 4581 nieuwe besmettingen met corona

Foto: ANP

Er zijn in het afgelopen etmaal 4581 nieuwe besmettingen met het coronavirus bijgekomen. Dat meldt het RIVM. Gisteren ging het nog om 4007 nieuwe coronabesmettingen. Er zit een stijgende lijn in de cijfers. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3471 positieve tests per dag gemeld, tegen 2548 een week eerder.

Iets meer dan een week geleden gingen in heel het land coronamaatregelen in, en werden de beperkingen in de grote steden aangescherpt. Toen telde Nederland minder dan 3000 positieve tests per dag, inmiddels is dat opgelopen naar ongeveer 4000. Als het aantal coronabesmettingen in de komende dagen niet begint te dalen, is het misschien nog deze week nodig om extra maatregelen te nemen. Dat zegt Ernst Kuipers , voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Storing

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kon vanwege een storing vandaag niet eerder uitsluitsel geven over hoeveel mensen positief zijn getest op het nieuwe coronavirus en hoeveel mensen eraan zijn overleden. Normaal gesproken publiceert het instituut rond 14.15 uur nieuwe cijfers.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte al wel eerder bekend dat ziekenhuizen maandag 892 coronapatiënten behandelen, 82 meer dan op zondag.

Wereldwijd

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is ongeveer een op de tien mensen op de wereld al besmet geweest met het coronavirus. Dat betekent dat het werkelijke aantal besmettingen een stuk hoger ligt dan het aantal besmettingen dat nu wereldwijd gemeld is.

,,Onze beste schattingen vertellen ons dat ongeveer 10 procent van de wereldbevolking mogelijk is besmet het virus”, zei Mike Ryan, het hoofd van de noodhulpoperaties van de WHO maandag bij een bijeenkomst in Genève.

Van de 7,8 miljard mensen op de wereld is officieel bij ongeveer 35 miljoen mensen het virus vastgesteld. In werkelijkheid zouden honderden miljoenen mensen besmet zijn (geweest). De WHO-functionaris benadrukte daarbij wel dat dit betekent dat de overgrote meerderheid van de mensen geen antilichamen heeft en daarmee risico blijft lopen op Covid-19.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu